Tot mai multă lume, în general persoanele în vârstă care au nevoie de mobilitate, au aflat deja că există anumite modele de scutere electrice care nu necesita permis de conducere și nici înmatriculare. Persoane care la o anumita vârstă consideră că pentru a se plimba cu dosarul în mână pe la poliție și să mai cheltuie bani pe școala de șoferi, este o investiție proastă și o pierdere de timp.

Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că bicicletele electrice sau scuterele electrice se pot conduce fără permis dacă nu depășesc viteza de 25km/h sau sunt limitate la această viteză.

Orice vehicul care nu este limitat sau prin construcție depășește 25km/h este considerat moped si are nevoie de permis, de aceea majoritatea scuterelor/bicicletelor electrice care le are în oferta bimax.ro, sunt limitate la 25 km/h.

Mai jos aveți un citat din codul rutier unde este explicat ce este un moped (scuterele prezentate mai jos nu sunt Mopede):

Moped – vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km / h, dar nu depaseste 45 km / h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul usor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la sectiunea 4 din Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile ulterioare.”

Rezumat: Moped = Vehicul cu viteza mai mare de 25km/h, până în 4 kw. Tot ce este limitat la 25 km/h nu este moped, deci nu are nevoie de permis sau înmatriculare.

Mai mult, câteva scutere electrice ale noastre sunt dotate cu pedale, astfel beneficiază și de caracteristica de Asistare la pedalare si sunt denumite Biciclete electrice chiar dacă sunt identice cu scuterele pe benzină.

Listă cu câteva modele recomandate:

scuter fara permis zt-09

Vezi toate detaliile despre scuterul ZT-09

scuter electric fara permis zt-10

Vezi toate detaliile despre scuterul ZT-10

scuter electric fara permis zt-19

Vezi toate detaliile despre scuterul ZT-19

scuter electric ztech 02 fara permis

Vezi toate detaliile despre scuterul ZT-02

Lista nu se încheie aici, pe site-ul nostru sunt mai multe modele pe care le puteți compara sau alege în funcție de preferințe sau de performanța de care aveți nevoie.

banner bimax

Categorie: Informatii, Produse
Taguri: , , , , , , , , , ,
Data postarii: noiembrie 20, 2014

75 comentarii la articolul “Scutere electrice conduse fără permis

 1. Cum dovedesti la politist ca nu trebuie inregistrate ca mopede? Circuli cu Legea la tine si cartea tehnica a autovehiculului care zice x, y z? Daca totusi iti iei amenda sau mai rau … deschidera unui dosar daca e politistul malitios si prost, trebuie sa ii dai in judecata sa apelezi la expertiza etc – gresesc?
  Mersi

  1. Daca nu este corect informat il puteti informa ca bicicleta dumnevoastra se incadreaza in zona vehiculelor care nu se inmatriculeaza, citind ”Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 211 din 11 februarie 2003 pentru aprobarea Reglementărilor privind condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România – RNTR 2”. Il gasiti aici: http://www.rarom.ro/cs-uploads/rntr2.pdf

   1. Buna ziua, ma scuzati ca intervin, dar sunt „patit”. Problema nu este cum demonstrez ca nu este moped definitia din cod fiind clara, moped – autovehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h și care…
    Problema este cum dovedesc politistului ca bicicleta mea este limitata legal omologat la 25 km/h , ce fac, i-o dau sa faca o tura cu ea sa se convinga ca nu merge mai repede. S-au trebuie sa-i prezint un act al producatorului din care sa rezulte limitarea, un fel de carte tehnica!? Dvs cum procedati, aveti sau nu aveti aceste acte!?

   1. Deci au legislatie mai logica si mai putin absurda fata de cea din Romanistan,care FAVORIZEAZA soferii ,posesorii de „conserve” .

    1. Apropo de șoferii din România, zilele trecute s-a stabilit că tractoarele nu au nevoie de permis 🙂 și nici de înmatriculare. Deci daca ai moped trebuie sa ai permis, daca ai tractor nu, poți liniștit sa te urci pe un Logan in care sunt 4 oameni fiindcă nu ai știut unde e frana la tractor, deoarece nici nu aveai nevoie sa ști…
     Căruțele iarăși, nu au nevoie de înmatriculare, dar statisticile spun că aproximativ 40% din accidentele din interiorul localităților rurale sunt produse din cauza nesemnalizarea corespunzătoare a acestor vehicule…
     Probabil noi nu suntem destul de uniți încât să tragem pentru un proiect de lege în favoarea vehiculelor cu emisii 0, vehicule ecologice, ușor de manevrat și de aerisit traficul orașelor…

 2. Orice scuter care este limitat la 25 km/ h se conduce fără permis????exista scutere kymco,peugeot care sunt limitate la 25 km/h dar cred ca in Romania trebuie permis AM…..ar trebui modificata legea sa fie ca in UE,exemplu in Franta cine e născut înainte de 1988 nu-i trebuie permis pt scutere….Romania e Romania

  1. O bicicleta electrica tip „scuter” puteti sa conduceti cu legislatia in vigoare a bicicletelor. Nu stiu cat este pragul minim pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice. Am impresia ca 14 sau 16 ani.

 3. Ma numesc Gherman, pers. cu handicap grav, am scuter electric pt. pers. cu handicap, are patru roti, avarii, semnalizarii, far, stop frana, este dotat ca o masina.Politia rutiera din Somcuta Mare – MM si din Baia Mare – MM, mi-au zis ca trebuie sa merg la Primarie pentru a-mi da nr. de inregistrare pt. a putea circula pe drumurile publice. Am vorbit cu dl. comandant al politiei rutiere Baia Mare. Dumnealui mi-a zis, ca scuterul trebuie inregistrat la Primarie. Atunci eu, i-am zis ca am nevoie si de asigurare, raspunsul a fost: DA dupa ce am zis ca este utilitate, dl. com. a zis ca si in Baia Mare, este un astfel de scuter si nu i-a cerut nimeni nr. de inregistrare. Mi-a zis: „Totul depinde dupa caracterul politistului. Legea nu se bate cap in cap.” Intrebarea me-a este:
  TREBUIE SA AM NR.DE INREGISTRARE? Daca raspunsul este DA, atunci nu pot circula pe trotuar sau zone destinate pietonilor, etc. CRED ca atunci scuterul este considerat, moped sau vehicul, nici decat utilitate

  1. Domnule Gherman, in primul rand va multumim ca ati ales sa va adresati echipei noastre.

   In codul rutier, exista un paragraf chiar la definitia mopedelor, in care este specificat clar si concis ca vehiculele destinate personelor cu dizabilitati nu se inmatriculeaza. Stati pe aproape, in limita timpului liber vom publica zilele acestea articolul respectiv.

 4. Dar o trotineta e-twow booster, limitata din computerul de bord la 24.9 km/h?
  1. Pot conduce pe strada?
  2. Pot conduce pe trotuar?
  3. Pe pista de biciclete?
  4. Se poate inmatricula?

  As fi dispus si sa o inmatriculez si sa platesc RCA pentru ea, doar ca nu cred ca RAR-ul isi va face partea lui de treaba.

  1. 1,2,3: Trotinetele E-twow nu se conduc „direct pe strada”, se conduc pe trotuar, piste, etc…Pana la urma nici pietonii nu au voie pe strada, dar daca nu avem trotuar ce ne facem? Nu am vazut pieton amendat ca circula pe drum european pentru ca nu era trotuar in zona…
   4. Este un vehicul care nu se inmatriculeaza, desi are serie de sasiu, certificat CE.

  1. Bicicletele electrice asistate care nu sunt mopede, la fel ca si cele de mai sus pot fi conduse respectand legislatia bicicletelor. Daca o bicicleta o puteti conduce de la 14 ani, atunci si un astfel de vehicul puteti sa il conduceti de la 14 ani.

  1. Buna ziua, conform forumului Politie Rutiere: Permisul de conducere Canadian NU este valabil pe teritoriul Romaniei daca nu este insotit de un permis de conducere international, deoarece Canada nu a semnat Conventia de la Viena din 1968…

   Atentie, este un forum, pentru o informatie 100% acurabila, adresati-va politiei rutiere.

 5. Cat ma pot astepta sa mearga bateriile de la aceste biciclete electrice? O data la cati ani e nevoie sa schimb bateriile? si cat ma costa sa le schimb?

  1. Modelele cu acumulatori VRLA, Plumb cu gel, au o durata de viata medie de 400-500 de cicluri complete de incarcare-descarcare. Dupa acest numar de cicluri, autonomie scade din ce in ce mai mult.

   Dumneavoastra puteti face un calcul simplu in functie de cat credeti ca o sa circulati. Daca credeti ca il descarcati in fiecare zic complet, atunci o sa va tina aprox 400 de zile.

  1. Trebuie sa fie bicicleta electrica nu moped. Modele ZT-02, ZT-09, ZT-10 se pot pentru ca sunt biciclete electrice (ele doar arata ca niste scutere electrice.)

 6. 1. Bicicleta/scuterul ZT-09 Classic se porneste si se accelereaza in mod obisnuit cu ajutorul pedalelor? 2. Acceleratia cu cablu este optionala, se poate cumpara si monta separat/la cerere? 3. Bicicleta/scuterul ZT-09 Classic poate atinge viteza max. de 33 km/ora (iar ZT-09 Premium chiar 40 km/ora) dar este limitata electronic la 25 km/ora? 4. Anularea limitarii se poate realiza de catre utilizator? 5. Limitarea este reversibila (configurare setari) la nivel de utilizator? 6. Scuterul are un document specific (echivalent al unei carti de identitate/omologare) in care sa fie precizate puterea, viteza etc. sau doar o carte tehnica/manual de utilizare?

  1. 1. si 2.: Daca doriti sa mergeti in modul asistat, atunci cand incepeti sa pedalati se accelereaza automat si motorul. Daca vreti sa mergeti din acceleratie, nu mai pedalati, doar rotiti de acceleratie. Este CADOU acceleratia din partea noastra.(primiti acceleratia aceasta) (Nu vine din fabrica cu acest accesoriu, deoarece la baza este o Bicicleta Electrica Asistata.)

   3., 4., si 5.: Bicicletele zt-09 pot atinge vitezele din specificatiile tehnice daca limitatorul este inlaturat. Anularea limitarii se poate face de catre utilizator cat si reactivarea. Nu este o setare ci un conector care trebuie deconectat de la controller. Cand se reconecteaza, bicicleta merge iarasi cu 25km/h.

   6. Zt-09 nu este moped! de aceea nu are carte de identitate. Are manual de utilizare, are serie de caroserie dupa care se poate identifica si accesa certificatul de conformitate.

 7. Sunt interesat de Bicicleta Electrica Asistata ZT-09 Premium (40km/h viteza maxima/autonomie minima 60km).
  Autonomia de min 60km se refera la o parcurgere la viteza constanta de 40km/h sau net inferioara?
  Doresc sa aflu in cat timp poate accelera de la 0->40km (semafor/giratoriu) in conditii de drum plan cu o persoana de 75kg.
  Am avut deja un model 250W/12Ah/25km (fara posibilitatea de a indeparta limitatorul) si doresc ceva mai puternic in pante
  insa la limita de nu fi inregistrat ca moped (datorita RCA exagerat). Multumesc.

  1. Buna ziua, multumim pentru interesul in produsele Bimax.

   La 40km/h nu aveti autonomie de 60 km. Este ca si la masina. Daca masina are un consum minim de 5 litri la 100 de km, daca circulati cu viteza maxima 100 de km, o sa consume probabil 15 litri.

   Autonomia vehiculelor electrice se masoara la viteza de 75-80% din valoarea maxima, pe drum drept, asfaltat, 25 grade celsius si fara vant, iar ca si greutate a utilizatorului se recomanda 70-75kg. Asa se determina autonomia la majoritatea producatorilor cu care noi am discutat de-a lungul timpului.

   Trebuie sa stiti ca pentru a putea circula fara inmatriculare, trebuie sa circulati cu limitator la 25km/h. La acest model cat si la altele, limitatorul este defapt un fir.

 8. Buna ziua!
  In cazul in care o bicicleta electrica este limitata la 25 km/h, se poate depasi aceasta viteza in cazul in care circula libera pe o panta?

  1. Bineînțeles. Doar motorul electric este limitat sa nu dezvolte o viteza mai mare de 25 km/h. Daca pedalati sau aveti o panta unde puteti depasi aceasta viteza nu va opreste nimic.

 9. Salut ! Am un scuter mic [de copii], este limitat la 25 km pe ora . am voie sa circul fara permis cu el ? mentionez ca are motor cu aprindere !..

  1. Moped – vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km / h, dar nu depaseste 45 km / h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3…

   Ce am îngroșat este rezultatul care indică că orice motor cu ardere internă este moped… mopedele nu se pot conduce fără permis.

 10. Buna ziua,am doua probleme :
  – cu ce demonstrez eu militianului in parc sau pe drum ca nu am nevoie de inregistrare si ca e bicicleta(act)?
  Exista un paragraf sau ceva ce dati dvs cumparatorilor?
  -piese pt Polymobil de 350w/36 volti pot gasi la dvs?
  Multumesc

  1. Noi de obicei dam clientilor o declaratie prin care spunem ca bicicleta electrica care o aveti este conform cu denumirea bicicletei electrice asistate si atasam si o serie de sasiu pe declaratie pentru a putea dovedi.

 11. As fi vrut si eu sa fie asa cum ziceti, dar cu parere de rau am gasit urmatoarele aici : http://www.rarom.ro/cs-uploads/RNTR7.pdf

  CAPITOLUL I
  Metodologia de omologare individuală și eliberare a CIV

  1. Prin omologare individuală (denumită în continuare omologare) RAR atestă că un vehicul îndeplinește individual cerințele constructive și pe cele privind starea tehnică, în conformitate cu prezentele reglementări.

  2. Prezenta reglementare conține condițiile de omologare pentru următoarele categorii de vehicule:

  2.1. autovehiculele complete sau incomplete, destinate circulației pe drumurile publice, având cel puțin 4 roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, precum și remorcile acestora. Condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească aceste vehicule sunt menționate în cap. IV al prezentelor reglementări.

  2.2. tractoarele agricole și forestiere pe roți, remorcile acestora, precum și mașinile autopropulsate pentru lucrări care păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor agricol sau forestier pe roți, având cel puțin două axe și o viteză maximă constructivă cuprinsă între 6 și 40 km/h. Condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească aceste vehicule sunt menționate în cap. V al prezentelor reglementări.

  2.3. autovehiculele cu 2 sau 3 roți, având roți jumelate sau nejumelate, destinate circulației pe drumurile publice, precum și cvadriciclurile. Condițiile constructive pe care trebuie să le îndeplinească aceste vehicule sunt menționate în cap. VI al prezentelor reglementări. Sunt exceptate:

  2.3.1. autovehiculele având o viteză maximă constructivă care nu depășește 6 km/h;

  2.3.2. autovehiculele destinate să fie conduse de către un pieton;

  2.3.3. autovehiculele destinate să fie utilizate de către persoane cu handicap fizic – scaune rulante;

  2.3.4. autovehiculele destinate competițiilor sportive organizate pe drumurile publice sau în afara acestora;

  2.3.5. autovehiculele concepute în special pentru utilizarea în afara drumurilor publice și pentru activități recreative, având 3 roți simetrice plasate una în față și celelalte două în spate;

  2.3.6. bicicletele cu pedalare asistată/echipate cu un motor electric auxiliar de o putere nominală continuă maximă de 0,25 kW, a cărui alimentare este redusă progresiv și în final întreruptă atunci când vehiculul atinge o viteză maximă de 25 km/h sau mai devreme în cazul în care ciclistul se oprește din pedalat.

   1. Buna ziua.Eu as dori o tricicleta ZT-63,dar punctul 2.3.3 este pt persoane cu handicap,iar punctul 2.3.6 este pt biciclete asistate.Deci ZT-63 nu trebuie inmatriculat,dar conform punctului 2.3.5 nu pot circula cu el pe drumurile publice.Va rog sa-mi spuneti daca este bine sau nu cum am spus eu.Multumesc.

 12. Bună ziua! Tocmai ce am fost la Poliție,și l-am întrebat pe nenea milițianul de acolo,de la Rutieră,dacă trebuie sau nu permis(ptr modelele in care scrie că nu trebuie),și el zice că trebuie să merg cu scuterul pe la RAR,ITP SI ALTELE și dă-mi dea cei de acolo o dovada,ceva.Deci nu pot sa fiu sigur, decât dacă il cumpăr,și să tot întreb…???,ptr că POLIȚIA habar nu are să dea un răspuns

  1. Probabil nu v-ati exprimat corect. Cand va adresati politiei trebuie sa precizati cam asa: „VREAU SA CIRCUL CU O BICICLETA ELECTRICA ASISTATA, NU CU UN MOPED. Care conform codului rutier nu se inmatriculeaza si nu are carte de identitate. Sunteti la curent cu definitia BICICLETEI ELECTRICE ASISTATE?” Daca nu stie despre ce e vorba, ii mai puteti spune ca gaseste definitia MOPEDULUI in RNTR nr 7, dar despre care o sa revenim noi cu un nou articol cat mai curand…

   1. Nu am spus MOPED ,am spus:ptr modelele in care scrie că nu trebuie permis.Dar te intalnesti cu un politist pe strada,si poate nu intelege din ce-i spun cu legea,si imi arde un dosar penal…sau poate de primul scap,si merg pana mai dau de vreunul ”inteligent”,atunci ce fac?umblu cu contestatii peste contestatii.I-am spus ca ii arat exact modelul pe care doream sa-l achizitionez,si nici nu a vrut sa se uite macar,atunci cum sa am vreo sansa sa-l lamuresc pe cel de pe strada???

    1. Chirila Ovidiu,mlitianul care nici nu a vrut sa se uite ce model de vehicul electric voiai sa-i prezinti ,era Garcea .Nimic nou sub soare 🙂

 13. se poate cumpara scuterul zt9 in rate eu stau in germania si am vazut ca explica pe yotube in germana mar interesa unde as putea sa fac un asa scuter fara imatriculare si fara permis de conducere

 14. stupid: cu bicicleta merg muuult mai repede de 25 k/h si nu trebuie permis, dar dai o gramada de bani pe o trotineta electrica si e limitata la 25..

  1. Pai trebuie sa ne hotaram, ori vorbim de biciclete, ori de trotinete. @Nemo107 zicea ca merge cu mai mult de 25 km/h cu bicicleta iar trotineta e limitata la 25 km/h.

   Cu trotineta nu ai cum sa mergi mai tare de 25 km/h fara motor.

   Cu Bicicleta probabil mergi, 1-2 km dar cand ajungi pe o sosea inclinata atunci ce faci?

 15. Buna ziua. Trotineta electrica Harley 60v cu viteza limitata la max. 25 km/ora se poate conduce pe strada? Fiind limitata viteza inteleg ca nu sunt necesare acte pentru ea. Posed carnet cat. B desi inteleg ca nici acesta nu e necesar. Cum dovedesc la un control al politiei ca viteza a fost limitata. Multumesc.

 16. Buna ziua.Cind o sa gasim la Bimax bicicleta electrica Lehe S1?La comerciati din Romania pretul e umflat la maxim.Un scuter Harley este mai ieftin ca bicicleta.Bateria unui Harley 20A 60V este un sfert din pret.Lehe S1 in oferta 5499.Harlry city coco 4390ron.!!!!!.va multumesc.

 17. salut as dori sa achizitionez bicicleta electrica trd 14 doar ca am o nelamurire cu bateriile ,eu sunt in irlanda si la 3,4 luni merg in tara sunt sanse sa se strice bateriile daca nu sunt folosite o perioada ?

 18. buna seara,am o problema,am cumparat un scooter electric care are viteza maxima 35km/h nestiind legea,daca il duc la un service si ii limiteaza viteza electronic la 25km il pot folosi ca bicicleta electrica,adica fara permis,si fara sa trec pe la rar?eu n-am carnet de soferi si nu vreau sa am probleme cu politia,mentionez ca pe bord apare viteza maxima la care poate fi folosit.Sau trebuie sa il vand sa imi iau alt scooter?am vazut pe net ca zt09 nu are viteza expusa pe bord de ex.astept raspuns,multumesc.

Lasa un comentariu

Adresa de mail nu o publicam.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cauta pe blog
Vrei sa primesti noutati?

bimax.ro
banner bimax
Articole populare
Social Media