Scutere electrice conduse fără permis

Tot mai multă lume, în general persoanele în vârstă care au nevoie de mobilitate, au aflat deja că există anumite modele de scutere electrice fără permis însă piața este destul de mare și nimeni nu explică bine ce înseamnp defapt acest lucru.

În articolul acesta vom explica ce specificații trebuie să întrunească un scuter electric pentru a fi condus fără permis.

Persoane care la o anumita vârstă consideră că pentru a se plimba cu dosarul în mână pe la instituții și să mai cheltuie bani pe școala de șoferi, este o investiție proastă și o pierdere de timp, uneori nici nu mai este posibil.

O să vedem mai jos că denumirea de scutere electrice este mai mult o denumire de marketing, unii comercianți o folosesc doar pentru a atrage clienți.

Ce este un scuter electric care poate fi condus fără permis?

Este un moped din categoria L1 (conform Reg 168/2013) cu sau fără pedale, are o viteză mai mare de 6km/h, dar mai mică sau egală cu 25km/h și are un motor electric cu o putere cuprinsă între 250W-4000W.

Definiția mopedului în codul rutier:

21. moped – autovehicul care face parte din categoria mopedelor potrivit Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013. Este asimilat mopedului cvadriciclul ușor, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013;

Articolul 6, punctul 21 din codul rutier.

Mai jos definiția mopedului din Reg 168/2013:

Vehiculele din categoria L cuprind vehicule motorizate cu două, trei și patru roți conform categoriilor definite la prezentul articol și în anexa I, inclusiv bicicletele cu motor, mopedele cu două și trei roți, motocicletele cu două și trei roți, motocicletele cu ataș, vehiculele rutiere de tip „Quad” ușoare și grele și cvadrimobilele ușoare și grele.

Articolul 4, Aliniatul 1.

De ce nu trebuie permis pentru mopede cu viteza maximă de 25km/h?

Conform Cod Rutier se eliberează permis doar pentru mopede ce depășesc viteza de 25km/h:

Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:a) categoria AM: mopede a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h;

Anexa 1, subpunctul a), Cod rutier

CONCLUZII

Poți conduce un moped pe drumurile publice fără permis dacă:

 1. Este omologat (Din CIV rezultă ce putere are și viteza maximă)
 2. Viteza maximă 25km/h (În CIV la punctul T)
 3. Îl înregistrați la primărie.

MODELE recomandate 2023 – Scutere electrice conduse fără permis:

1. ZT-36:

scuter electric fara permis zt-36

Scuterul de mai sus este probabil cel mai puternic scuter electric fără permis din gama noastră. Are o putere la pornirea de pe loc de neimaginat, senzația de condus este foarte plăcută și inspiră siguranță.

Nu este un scuter ieftin, dar are un motor puternic, 5 baterii ceea ce la puține scutere de pe piață găsiți, și componente de tehnologie nouă. Motorul trage excepțiional indiferent de greutatea dvs.

Are CIV emis de RAR cu viteza maximă de 25km/h, deci poate fi condus fără permis.

2. ZT-02:

scuter electric fara permis zt-02

ZT-02 este probabil cel mai ieftin scuter electric din oferta noastră. Este o combinație între o trotinetă și un scuter cu pedale. (Știți că trotinetele care au scaun nu pot fi conduse fără a fi omologate pe drumuri publice, nu?)

ZT-02 este un scuter ușor, de dimensiuni reduse, cu componente simple și ușor de întreținut datorită simplității instalației electrice. Are și pedale pe care le veți folosi mai mult pentru a ține picioarele pe ele dacă vă e mai comod așa.

Este de asemenea omologat, are CIV cu viteză maximă de 25km/h și nu necesită permis.

3. ZT-01

scuter electric zt-01

ZT-01 este o bicicletă electrică tip scuter, cunoscută de români și ca motoretă electrică. La începuturi avea doar pedale și nu era omologat drept scuter, însă oamenii nu îl puteau conduce asistat la pedalare.

Acum, e omologat, are 25km/h conform CIV, are și pedale, design clasic dar robust. Motor de 48V, acumulatori de 12Ah, poate fi condus pe drumurile publice fără permis.

Lista nu se încheie aici, pe site-ul nostru găsiții probabil mai multe modele pe care le puteți compara sau alege în funcție de preferințe sau de performanța de care aveți nevoie.

Alte recomandări

ATENȚIONARE: În ultimul timp au apărut foarte mulți comercianți de vehicule electrice printre care foarte multe neomologate. Cu acele vehicule neomologate nu puteți circula pe drumurile publice conform regulamentului european. Unii comercianți, cel mai probabil din necunoștință de lege, le denumesc fie trotinete electrice, fie merg pe premisa că dacă au 25km/h nu necesită omologare și nici permis însă nu este așa.

SFAT: Înainte de a achiziționa un vehicul electric întrebați dacă este omologat pentru circulația pe drumurile publice, iar dacă răspunsul este da, întrebați dacă are CIV emis de RAR care să ateste că viteza maximă este de 25 km/h pentru a putea fi condus fără permis.

134 de comentarii la „Scutere electrice conduse fără permis”

 1. Cum dovedesti la politist ca nu trebuie inregistrate ca mopede? Circuli cu Legea la tine si cartea tehnica a autovehiculului care zice x, y z? Daca totusi iti iei amenda sau mai rau … deschidera unui dosar daca e politistul malitios si prost, trebuie sa ii dai in judecata sa apelezi la expertiza etc – gresesc?
  Mersi

  Răspunde
  • Daca nu este corect informat il puteti informa ca bicicleta dumnevoastra se incadreaza in zona vehiculelor care nu se inmatriculeaza, citind ”Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 211 din 11 februarie 2003 pentru aprobarea Reglementărilor privind condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România – RNTR 2”. Il gasiti aici: http://www.rarom.ro/cs-uploads/rntr2.pdf

   Răspunde
   • Buna ziua, ma scuzati ca intervin, dar sunt „patit”. Problema nu este cum demonstrez ca nu este moped definitia din cod fiind clara, moped – autovehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h și care…
    Problema este cum dovedesc politistului ca bicicleta mea este limitata legal omologat la 25 km/h , ce fac, i-o dau sa faca o tura cu ea sa se convinga ca nu merge mai repede. S-au trebuie sa-i prezint un act al producatorului din care sa rezulte limitarea, un fel de carte tehnica!? Dvs cum procedati, aveti sau nu aveti aceste acte!?

    Răspunde
     • Kuky, din păcate ești departe de adevăr. Daca nu ai niciun document prin care sa dovedești agentului ca ai o bicicleta electrica cu viteza de pana la 25km/h, acesta îți poate cere să te adresezi R.A.R. pentru a-ți identifica corect categoria din care face parte vehiculul tau. Rezultatul îl prezinți politiei ulterior.
      Agentul doar constată, treaba lui nu este de a testa vehiculul tau.

     • nu are legatura ce scrie vanzatorul pe factura, important este ce scrie in COC/CIV (asta daca ati primit asa ceva…, ca sunt multi vanzatori care nici nu stiu ce inseamna aceste documente)

  • Se vede ca nu ai permius de conducere.Daca ai o jucarie care in cartea tehnica se specifica puterea, viteza, etc, este bine s-o porti la tine pentru a dovedi Militienilor „care este ei smecheri” ca ghidusia in cauza nu intra in categoria Moped.Cand conduci o masina trebuie sa ai si cartea tehnica a masinii, asa ca este bine sa ai CT pentru ca circuli pe drumurile publice, si de cele mai multe ori in trafic cu autovehicule ale caror soferi au permis.Si cei care conduc biciclete trebuie sa cunoasca reguli de circulatie daca intra in trafic cu celelalte autovehicule.

   Răspunde
   • Deci au legislatie mai logica si mai putin absurda fata de cea din Romanistan,care FAVORIZEAZA soferii ,posesorii de „conserve” .

    Răspunde
    • Apropo de șoferii din România, zilele trecute s-a stabilit că tractoarele nu au nevoie de permis 🙂 și nici de înmatriculare. Deci daca ai moped trebuie sa ai permis, daca ai tractor nu, poți liniștit sa te urci pe un Logan in care sunt 4 oameni fiindcă nu ai știut unde e frana la tractor, deoarece nici nu aveai nevoie sa ști…
     Căruțele iarăși, nu au nevoie de înmatriculare, dar statisticile spun că aproximativ 40% din accidentele din interiorul localităților rurale sunt produse din cauza nesemnalizarea corespunzătoare a acestor vehicule…
     Probabil noi nu suntem destul de uniți încât să tragem pentru un proiect de lege în favoarea vehiculelor cu emisii 0, vehicule ecologice, ușor de manevrat și de aerisit traficul orașelor…

     Răspunde
 2. Orice scuter care este limitat la 25 km/ h se conduce fără permis????exista scutere kymco,peugeot care sunt limitate la 25 km/h dar cred ca in Romania trebuie permis AM…..ar trebui modificata legea sa fie ca in UE,exemplu in Franta cine e născut înainte de 1988 nu-i trebuie permis pt scutere….Romania e Romania

  Răspunde
  • Chiar daca e kymco, sau alte marci, este limitat la 25 km/h si nu are un motor mai mare de 4000 w ( 4 kw) nu necesita rar, inscriere si permis. Este suficienta fisa de unde a-ti achizitionat jucaria in care specifica viteza si peterea motorului. Aceasrta hartie o prezentati organelor de politie(militie) si atat. Pentru alte magarii ale lor, puteti sa-i să-ți in judecata. Si actionatii in judecata pe persoana fizica, nu ca politist.

   Răspunde
   • nu induceti oamenii in eroare, ce treaba are permisul cu inregistrarea/civ-ul?

    permisul e una, inregistrarea e alta. Orice scuter ar fi, sa il conduceti fara permis trebuie sa faceti dovada ca are viteza de 25 km/h din fabrica fie prin civ, fie prin certificat de conformitate.

    Răspunde
 3. Ma numesc Gherman, pers. cu handicap grav, am scuter electric pt. pers. cu handicap, are patru roti, avarii, semnalizarii, far, stop frana, este dotat ca o masina.Politia rutiera din Somcuta Mare – MM si din Baia Mare – MM, mi-au zis ca trebuie sa merg la Primarie pentru a-mi da nr. de inregistrare pt. a putea circula pe drumurile publice. Am vorbit cu dl. comandant al politiei rutiere Baia Mare. Dumnealui mi-a zis, ca scuterul trebuie inregistrat la Primarie. Atunci eu, i-am zis ca am nevoie si de asigurare, raspunsul a fost: DA dupa ce am zis ca este utilitate, dl. com. a zis ca si in Baia Mare, este un astfel de scuter si nu i-a cerut nimeni nr. de inregistrare. Mi-a zis: „Totul depinde dupa caracterul politistului. Legea nu se bate cap in cap.” Intrebarea me-a este:
  TREBUIE SA AM NR.DE INREGISTRARE? Daca raspunsul este DA, atunci nu pot circula pe trotuar sau zone destinate pietonilor, etc. CRED ca atunci scuterul este considerat, moped sau vehicul, nici decat utilitate

  Răspunde
  • Domnule Gherman, in primul rand va multumim ca ati ales sa va adresati echipei noastre.

   In codul rutier, exista un paragraf chiar la definitia mopedelor, in care este specificat clar si concis ca vehiculele destinate personelor cu dizabilitati nu se inmatriculeaza. Stati pe aproape, in limita timpului liber vom publica zilele acestea articolul respectiv.

   Răspunde
 4. Dar o trotineta e-twow booster, limitata din computerul de bord la 24.9 km/h?
  1. Pot conduce pe strada?
  2. Pot conduce pe trotuar?
  3. Pe pista de biciclete?
  4. Se poate inmatricula?

  As fi dispus si sa o inmatriculez si sa platesc RCA pentru ea, doar ca nu cred ca RAR-ul isi va face partea lui de treaba.

  Răspunde
  • Bicicletele electrice asistate care nu sunt mopede, la fel ca si cele de mai sus pot fi conduse respectand legislatia bicicletelor. Daca o bicicleta o puteti conduce de la 14 ani, atunci si un astfel de vehicul puteti sa il conduceti de la 14 ani.

   Răspunde
 5. Cat ma pot astepta sa mearga bateriile de la aceste biciclete electrice? O data la cati ani e nevoie sa schimb bateriile? si cat ma costa sa le schimb?

  Răspunde
  • Modelele cu acumulatori VRLA, Plumb cu gel, au o durata de viata medie de 400-500 de cicluri complete de incarcare-descarcare. Dupa acest numar de cicluri, autonomie scade din ce in ce mai mult.

   Dumneavoastra puteti face un calcul simplu in functie de cat credeti ca o sa circulati. Daca credeti ca il descarcati in fiecare zic complet, atunci o sa va tina aprox 400 de zile.

   Răspunde
   • cand bimax o sa aiba posibilitatea sa faca baterii pe gel sau litiuion pt triciclu electric zt 18 si bine inteles pt toate si cabina pt zt 18.

    Răspunde
 6. 1. Bicicleta/scuterul ZT-09 Classic se porneste si se accelereaza in mod obisnuit cu ajutorul pedalelor? 2. Acceleratia cu cablu este optionala, se poate cumpara si monta separat/la cerere? 3. Bicicleta/scuterul ZT-09 Classic poate atinge viteza max. de 33 km/ora (iar ZT-09 Premium chiar 40 km/ora) dar este limitata electronic la 25 km/ora? 4. Anularea limitarii se poate realiza de catre utilizator? 5. Limitarea este reversibila (configurare setari) la nivel de utilizator? 6. Scuterul are un document specific (echivalent al unei carti de identitate/omologare) in care sa fie precizate puterea, viteza etc. sau doar o carte tehnica/manual de utilizare?

  Răspunde
  • 1. si 2.: Daca doriti sa mergeti in modul asistat, atunci cand incepeti sa pedalati se accelereaza automat si motorul. Daca vreti sa mergeti din acceleratie, nu mai pedalati, doar rotiti de acceleratie. Este CADOU acceleratia din partea noastra.(primiti acceleratia aceasta) (Nu vine din fabrica cu acest accesoriu, deoarece la baza este o Bicicleta Electrica Asistata.)

   3., 4., si 5.: Bicicletele zt-09 pot atinge vitezele din specificatiile tehnice daca limitatorul este inlaturat. Anularea limitarii se poate face de catre utilizator cat si reactivarea. Nu este o setare ci un conector care trebuie deconectat de la controller. Cand se reconecteaza, bicicleta merge iarasi cu 25km/h.

   6. Zt-09 nu este moped! de aceea nu are carte de identitate. Are manual de utilizare, are serie de caroserie dupa care se poate identifica si accesa certificatul de conformitate.

   Răspunde
 7. Sunt interesat de Bicicleta Electrica Asistata ZT-09 Premium (40km/h viteza maxima/autonomie minima 60km).
  Autonomia de min 60km se refera la o parcurgere la viteza constanta de 40km/h sau net inferioara?
  Doresc sa aflu in cat timp poate accelera de la 0->40km (semafor/giratoriu) in conditii de drum plan cu o persoana de 75kg.
  Am avut deja un model 250W/12Ah/25km (fara posibilitatea de a indeparta limitatorul) si doresc ceva mai puternic in pante
  insa la limita de nu fi inregistrat ca moped (datorita RCA exagerat). Multumesc.

  Răspunde
  • Buna ziua, multumim pentru interesul in produsele Bimax.

   La 40km/h nu aveti autonomie de 60 km. Este ca si la masina. Daca masina are un consum minim de 5 litri la 100 de km, daca circulati cu viteza maxima 100 de km, o sa consume probabil 15 litri.

   Autonomia vehiculelor electrice se masoara la viteza de 75-80% din valoarea maxima, pe drum drept, asfaltat, 25 grade celsius si fara vant, iar ca si greutate a utilizatorului se recomanda 70-75kg. Asa se determina autonomia la majoritatea producatorilor cu care noi am discutat de-a lungul timpului.

   Trebuie sa stiti ca pentru a putea circula fara inmatriculare, trebuie sa circulati cu limitator la 25km/h. La acest model cat si la altele, limitatorul este defapt un fir.

   Răspunde
 8. Buna ziua!
  In cazul in care o bicicleta electrica este limitata la 25 km/h, se poate depasi aceasta viteza in cazul in care circula libera pe o panta?

  Răspunde
  • Bineînțeles. Doar motorul electric este limitat sa nu dezvolte o viteza mai mare de 25 km/h. Daca pedalati sau aveti o panta unde puteti depasi aceasta viteza nu va opreste nimic.

   Răspunde
 9. Salut ! Am un scuter mic [de copii], este limitat la 25 km pe ora . am voie sa circul fara permis cu el ? mentionez ca are motor cu aprindere !..

  Răspunde
  • Moped – vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km / h, dar nu depaseste 45 km / h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3…

   Ce am îngroșat este rezultatul care indică că orice motor cu ardere internă este moped… mopedele nu se pot conduce fără permis.

   Răspunde
 10. Buna ziua,am doua probleme :
  – cu ce demonstrez eu militianului in parc sau pe drum ca nu am nevoie de inregistrare si ca e bicicleta(act)?
  Exista un paragraf sau ceva ce dati dvs cumparatorilor?
  -piese pt Polymobil de 350w/36 volti pot gasi la dvs?
  Multumesc

  Răspunde
  • Noi de obicei dam clientilor o declaratie prin care spunem ca bicicleta electrica care o aveti este conform cu denumirea bicicletei electrice asistate si atasam si o serie de sasiu pe declaratie pentru a putea dovedi.

   Răspunde
 11. As fi vrut si eu sa fie asa cum ziceti, dar cu parere de rau am gasit urmatoarele aici : http://www.rarom.ro/cs-uploads/RNTR7.pdf

  CAPITOLUL I
  Metodologia de omologare individuală și eliberare a CIV

  1. Prin omologare individuală (denumită în continuare omologare) RAR atestă că un vehicul îndeplinește individual cerințele constructive și pe cele privind starea tehnică, în conformitate cu prezentele reglementări.

  2. Prezenta reglementare conține condițiile de omologare pentru următoarele categorii de vehicule:

  2.1. autovehiculele complete sau incomplete, destinate circulației pe drumurile publice, având cel puțin 4 roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, precum și remorcile acestora. Condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească aceste vehicule sunt menționate în cap. IV al prezentelor reglementări.

  2.2. tractoarele agricole și forestiere pe roți, remorcile acestora, precum și mașinile autopropulsate pentru lucrări care păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor agricol sau forestier pe roți, având cel puțin două axe și o viteză maximă constructivă cuprinsă între 6 și 40 km/h. Condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească aceste vehicule sunt menționate în cap. V al prezentelor reglementări.

  2.3. autovehiculele cu 2 sau 3 roți, având roți jumelate sau nejumelate, destinate circulației pe drumurile publice, precum și cvadriciclurile. Condițiile constructive pe care trebuie să le îndeplinească aceste vehicule sunt menționate în cap. VI al prezentelor reglementări. Sunt exceptate:

  2.3.1. autovehiculele având o viteză maximă constructivă care nu depășește 6 km/h;

  2.3.2. autovehiculele destinate să fie conduse de către un pieton;

  2.3.3. autovehiculele destinate să fie utilizate de către persoane cu handicap fizic – scaune rulante;

  2.3.4. autovehiculele destinate competițiilor sportive organizate pe drumurile publice sau în afara acestora;

  2.3.5. autovehiculele concepute în special pentru utilizarea în afara drumurilor publice și pentru activități recreative, având 3 roți simetrice plasate una în față și celelalte două în spate;

  2.3.6. bicicletele cu pedalare asistată/echipate cu un motor electric auxiliar de o putere nominală continuă maximă de 0,25 kW, a cărui alimentare este redusă progresiv și în final întreruptă atunci când vehiculul atinge o viteză maximă de 25 km/h sau mai devreme în cazul în care ciclistul se oprește din pedalat.

  Răspunde
 12. Bună ziua! Tocmai ce am fost la Poliție,și l-am întrebat pe nenea milițianul de acolo,de la Rutieră,dacă trebuie sau nu permis(ptr modelele in care scrie că nu trebuie),și el zice că trebuie să merg cu scuterul pe la RAR,ITP SI ALTELE și dă-mi dea cei de acolo o dovada,ceva.Deci nu pot sa fiu sigur, decât dacă il cumpăr,și să tot întreb…???,ptr că POLIȚIA habar nu are să dea un răspuns

  Răspunde
  • Probabil nu v-ati exprimat corect. Cand va adresati politiei trebuie sa precizati cam asa: „VREAU SA CIRCUL CU O BICICLETA ELECTRICA ASISTATA, NU CU UN MOPED. Care conform codului rutier nu se inmatriculeaza si nu are carte de identitate. Sunteti la curent cu definitia BICICLETEI ELECTRICE ASISTATE?” Daca nu stie despre ce e vorba, ii mai puteti spune ca gaseste definitia MOPEDULUI in RNTR nr 7, dar despre care o sa revenim noi cu un nou articol cat mai curand…

   Răspunde
   • Nu am spus MOPED ,am spus:ptr modelele in care scrie că nu trebuie permis.Dar te intalnesti cu un politist pe strada,si poate nu intelege din ce-i spun cu legea,si imi arde un dosar penal…sau poate de primul scap,si merg pana mai dau de vreunul ”inteligent”,atunci ce fac?umblu cu contestatii peste contestatii.I-am spus ca ii arat exact modelul pe care doream sa-l achizitionez,si nici nu a vrut sa se uite macar,atunci cum sa am vreo sansa sa-l lamuresc pe cel de pe strada???

    Răspunde
    • Chirila Ovidiu,mlitianul care nici nu a vrut sa se uite ce model de vehicul electric voiai sa-i prezinti ,era Garcea .Nimic nou sub soare 🙂

     Răspunde
 13. se poate cumpara scuterul zt9 in rate eu stau in germania si am vazut ca explica pe yotube in germana mar interesa unde as putea sa fac un asa scuter fara imatriculare si fara permis de conducere

  Răspunde
 14. stupid: cu bicicleta merg muuult mai repede de 25 k/h si nu trebuie permis, dar dai o gramada de bani pe o trotineta electrica si e limitata la 25..

  Răspunde
 15. Buna ziua. Trotineta electrica Harley 60v cu viteza limitata la max. 25 km/ora se poate conduce pe strada? Fiind limitata viteza inteleg ca nu sunt necesare acte pentru ea. Posed carnet cat. B desi inteleg ca nici acesta nu e necesar. Cum dovedesc la un control al politiei ca viteza a fost limitata. Multumesc.

  Răspunde
 16. Buna ziua.Cind o sa gasim la Bimax bicicleta electrica Lehe S1?La comerciati din Romania pretul e umflat la maxim.Un scuter Harley este mai ieftin ca bicicleta.Bateria unui Harley 20A 60V este un sfert din pret.Lehe S1 in oferta 5499.Harlry city coco 4390ron.!!!!!.va multumesc.

  Răspunde
 17. salut as dori sa achizitionez bicicleta electrica trd 14 doar ca am o nelamurire cu bateriile ,eu sunt in irlanda si la 3,4 luni merg in tara sunt sanse sa se strice bateriile daca nu sunt folosite o perioada ?

  Răspunde
 18. buna seara,am o problema,am cumparat un scooter electric care are viteza maxima 35km/h nestiind legea,daca il duc la un service si ii limiteaza viteza electronic la 25km il pot folosi ca bicicleta electrica,adica fara permis,si fara sa trec pe la rar?eu n-am carnet de soferi si nu vreau sa am probleme cu politia,mentionez ca pe bord apare viteza maxima la care poate fi folosit.Sau trebuie sa il vand sa imi iau alt scooter?am vazut pe net ca zt09 nu are viteza expusa pe bord de ex.astept raspuns,multumesc.

  Răspunde
 19. Am și eu o intrebare:Se poate înmatricula la drpciv un Harley electric cu numere albe având permis categoria B automat subcategoria Am dau este obligatoriu pe primărie sau nu se omologhează ca am văzut pe mulți circulând și fără dar ma gândesc in caz de un mic accident.Multumesc anticipat

  Răspunde
 20. Buna ziua.
  Nu am permis de conducere de nicio categorie si
  am câteva curiozitati despre bicicleta electrica Zt 19 (model b):
  1. Este necesară înmatricularea?
  Pentru că vreau sa circul pe drum național (DN).
  2. In acte ce viteza maxima este trecuta?
  24km/h sau 25km/h?
  3. Este neapărat nevoie sa pedalez că sa circul cu ea ca bicicleta sau pot sa o conduc ca pe un scuter?
  4. Are sistem de reîncărcare a bateriei atunci când pedalez? Mă refer cand se descarcă bateria.
  Sau se poate monta un astfel de sistem?
  5. Trebuie permis de conducere?
  In lege zice că bicicletele electrice asistate
  cu motor electricc ce nu depășesc 25km/h nu necesita permis, dar poate fi necesara înmatricularea.
  Între 25-45 km/h este cat. AM.
  6. Ce baterie are?
  Cu plumb sau litiu?

  Cu stima.
  Mulțumesc frumos.

  Răspunde
  • ZT-19 este bicicleta electrica asistata. nu aveti nevoie de inmatriculare, de permis de conducere nici atat fiindca viteza maxima este 25km/h. Varianta b are baterii pe plumb, varianta c pe litiu ion. cand pedalezi, orice motor brushless se comporta ca si un generator. depinde de instalatia bicicletei daca se incarca sau nu bateria 🙂
   Daca o dotezi cu acceleratie incalci putin legea deoarece ai adus modificari unui produs omologat, asta in ceea ce priveste RAR.

   Răspunde
  • Daca ai permis nu inseamna ca poti sa mergi mai tare de 25 km/h. Ca sa mergi mai tare de 25 km/h trebuie sa duci produsul la primarie sa il inregistrezi. Daca poti bineinteles…

   Cat despre intrebarea ta, ce model de Volta ai?

   Răspunde
 21. Eu am primit cadou un scuter electric chinezesc merge cu 4 baterii 12v 5A inseriate am circulat cu el si politia nu mi.a cerut decat casca..Acum aflu ca exista lege din 2003 pt înscriere, rar, itp ,eu nu am nici un fel de acte la el..cum pot sa stiu daca e limitat la 25km/h?in bord arata ca merge si cu 80 dar la 50km/h ma depasesc bicicletele

  Răspunde
  • Vezi cine e producatorul, intreaba-l daca e omologat pentru a circula pe drumurile publice. intreaba-l de certificatul de conformitate.
   Vezi daca are placuta constructor, vezi cum arata aici. Tot acolo am explicat pe intelesul tuturor ce inseamna eu168/2013.

   Răspunde
 22. Salut.Am un scuter electric si doresc sa stiu cum il inscriu,la primarie,trebuie sa merg la RAR?Are 2.4 KW si scrie pe el 40km/h insa merge si cu 60 :D.Il
  Multumesc

  Răspunde
 23. Buna seara ,
  In cazul in care ai permisul suspendat pe 3 luni , poți conduce un moped cu viteza de peste 25km până în 45km/h ? Oricum trebuie omologat rar daca depășește 25km/h.
  Mă gândesc că până în 25km/h , poți conduce cu permisul suspendat fara probleme .

  Răspunde
 24. Am achizitionat un triciclu cu bena tuk tuk vit=25km/h;putere=1000w.L-am inregistrat la primarie,am nr galben.masa proprie fara incarcatura 135kg cu tot cu acumulator,greut. totala maxima 500kg;pot circula pe raza teritorului primariei fara CIV si fara carnet conducere? Trebuie CIV obligatoriu?Daca da, cum il obtin?Detin factura si manual de utilizare,certificat garantie si certificat de inregistrare la primarie.Am facut un curs de legislatie rutiera in anul 2013.Va rog un raspuns.Cu multumiri.

  Răspunde
  • in mod normal fara civ nu puteau sa vi-l inregistreze la primarie. Practic, au facut o ilegalitate acolo mai mult ca sigur din cauza ca cei de acolo nu cunosc legislatia. In momentul in care o sa fi-ti oprit in trafic cum o sa dovediti ca viteza triciclului este de 25km/h daca dvs nu aveti civ?

   Răspunde
 25. Buna seara! Am cumparat de curind un triciclu foarte veichi din anul 1966 marca SOLEX3800 de 39cc si este limitat la 25km si are motorul pe benzina.Intrebarea mea este imi trebuie carnet de conducere pentru al folosi sa acea lege este doar pentru bicicletele electrice ce nudepases 25km ?.dea nu detine carnet de conducere si dea nu fi inmatriculate?

  Răspunde
 26. Am cumpărat de la dvs bicicleta electrica zt 20 clasic care este limitata la 25km/h după spusele manualului și ale aganjatei dvs ,dar în bord îmi arata 31,32km .De ce ? Ce pot sa fac când ma oprește politia pentru ca de o săptămână ma sicaneaza deja un polițist susținând sa o înscriu și s o înmatriculez. Nu pot sa argumentez ca eu am bicicleta electrica asistata și nu moped sau scuter electric și nu depășesc 25km/h când bordul arata peste 30km. Ce este de făcut?

  Răspunde
 27. In 2020 acum pentru Scuter Electric imi trebuie permis daca am 18 ani + ? pot conduce un Scuter de tip „Electric” pe drumurile publice cu viteza maxima de 45 km/h ? si trebuie inmatriculat daca Scuter-ul Electric nu depaseste 350kg si 4kw ? mai sunt aceste reguli in 2020 „daca nu am gresit ceva”, spuneti-mi daca mai sunt ceva si ce imi trebuie pentru un Scuter Electric in 2020.

  Răspunde
 28. 1.rar poate omologa scuterul meu (bicicleta) electrica(350w) ca are maxim 25km/h ,nu am acte e de 12 ani, nu are nici pedale ,dar e limitat la 25km/h din controler cu o conexiune ce poate fi desfacuta sau nu.
  2.mai am un scuter electric de 1500w ,poate fi limitat la 25km/h de mine si omologat de rar ca e bicicleta electrica cu maxim 25km/h.
  3.de ce cand am o bicicleta simpla e ok sa merg cu ea si cu 40-50km/h fara nici un act sau permis,dar daca este electrica se limiteaza drastic viteza?,e mai normal sa scoti limba si sa transpiri dupa 20km de pedalat cand pot sa fi ok cu o viteza mai mare de 25km/h cu motor electric ,cel putin egala cu viteza de pedalare a unei biciclete clasice fara motor.
  4.daca am o bicicleta electrica limitata 25km/h si 250w si eu pedalez tot timpul cu 40km/h ce rost mai are limitarea aia de 25km/h care este doar pe motor,eu oricum pedalez cu 40km/h deci fiind bicicleta electrica eu incalc legea ca ma prins pe radar pe drum drept cu 40km/h desi eu arat ca din acte reiese ca are limitare.
  5. legea zice ca daca ai permis categoria b ai direct si am ,alta tampenie.. ,,de ex.,, eu nu am mers niciodata pe bicicleta ca am avut parinti cu bani si m au dus cu masina . la 18 ani fac permisul categoria b si imi da si categorian am pentru moped, desi eu nu am fost niciodata cu bicicleta sau altceva pe 2 roti si accidentez mortal o persoana, ca nu am stiut sa mi mentin bine echilibru fiind prima utilizare de scuter. dau in judecata ca mi s a dat cadou categoria am fara ca eu sa stiu sa merg pe scuter si castig procesu .deci criminal legal,cu acte in regula.cum se da o categorie (am) cadou pentru care altii dau examen si conducere.nu trebuie sa stii numai legile ci trebuie sa sti sa conduci un moped si vb aia cu un moped electric de 4kw care este limita la moped categoria am poti face f.multe accidente fiind foarte puternic

  Răspunde
 29. Buna ziua,pt o trotineta electrica Rion de 13000 W si fara limitare(ea prinde si 100) fara omologare,cum pot face sa o conduc pe drumuri publice?Am permis B .In parc sau pe trotuar o pot conduce?
  Multumesc

  Răspunde
 30. Va rog sa ma lamuriti si pe mine, am o tricicleta ZT15B si asi dori sa-i maresc viteza maxima de rulaj dela 25 Km pe ora cat este limitata la ora actuala la 45 Km. Ce pot sa-i fac? Sa schimb controllerul si daca da, va rog sa-mi recomandati tipul de controller pe care sa-l procur de la dvstr.Am inteles ca viteza este limitata electronic din fabricatie.Nu se pune problema permisului de conducere, posed si permis.Va multumesc anticipat. Cu stima Mircea Zahan.

  Răspunde
 31. Aceasi situatie ca cei de mai sus de exemplu detin un scuter electric tip harley sau capper care urmatoarele specificati din factura srie clar ca este limitat la 25km baterie de 1500kw am inteles ca trebuie tradusa cartea scuterului find in engleza dupa sa ma duc sa inregistrez la primarie Politisti spunandumi ca ca bla bla ca e categoria moped si ca trebuie permis AM. Tin sa anunt ca dupa site-ul care lam achizitionat la tel mi sa comunicat ca nu trebuie permis sau inregistrat deci nu mai inteleg nimic Romania si legilelor de rahat

  Răspunde
 32. Achizitionat un scuter electric, 1500w , 45km/h, cu factura si coc si o placuta cu o serie.
  m.am dus la rar si acolo am prezentat factura cu certificatul si pe certificat nu apareau seriile de pe cadru si de pe motor, si ca acea placuta nu are nici o valoare. Si m.au intors. Ce pot face? Multumesc !

  Răspunde
 33. Buna ziua,
  Va rog cu respect sa-mi spuneti si mie baza legala la urmatoarele:
  Am 62 de ani si am facut o tricicleta de 26” dintr-o bicicleta noua la care am montat,
    a treia roata care a venit sub forma de kit de la un magazin din bucuresti si pe care am acte de cumparare.
  Kitul are roata inclusa cu motor de 36v si 500w.
  Puteti sa imi spuneti pot circula cu tricicleta pe drumurile publice?
   Va multumesc mult.

  Răspunde
 34. Buna ziua,
  Limitarea la un Zt-27 cum se scoate ?
  Se face prin scoaterea unei mufe,cuplarea unei mufe ?
  Trebuie adăugat schimbătorul de trepte si se rezolva ?
  Un mic indiciu poate e de ajutor.
  O mare nelămurire am cum e posibil ca cele limitate la 25km/h au motor de 900w si cele limitate la 45km/h au motor de 500w ?

  Răspunde
 35. Buna ziua !
  Am achizitionat de curand o bicicleta electrica-scuter electric rdb eco rider mx plus, 1000 w ,care…tot asa,limitata la 25km/h,cu pedale.intrebarea mea este: E adevarat ca acesta nu necesita permis,nici inregistrat la primarie si cu toate astea,nu poti circula pe drum public,doar pe piste de bicicleta( unde exista,pt. ca la mine in oras e una dar numai de 300-400 sute de m.) Am vrut sa ies in sosea cu el si tocmai venea politia ,oprind si spunandu-mi chestia asta si avertizandu-ma cu dosarul penal.

  Răspunde
 36. Am cumpărat de la emag un moped FreeWheel Motoro M1 omologat rar viteza max 45 kl h stiu trebuie înscris la primărie eu nu dețin nici o categorie de permis pot să-l limitez la 25 kl h intrun servis autorizat mulțumesc.

  Răspunde
 37. Buna și eu am un ZT20 cumpărat anul trecut de la Bimax cu aceași problema trișeaza vtezometrul arată 30-31 km când de fapt merge 24-25 km/ora.Mi sa spus că trebuie reglat ceva potențiometru

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.