Cum să faci reparații la trotineta electrică în 3 pași

Dacă ai ajuns pe acest articol, cel mai probabil cauți tutoriale despre cum să faci reparații la trotineta electrică sau încerci să depanezi vehiculul tău sau a unei cunoștințe.

În articolul de azi te vom învăța cum îți poți face singur reparația la trotineta electrică pe care o deți în 3 pași.

Table of Contents

Pasul 1: Constatarea defectului înaintea unei reparații la trotineta electrică

Pentru a face o constatare corect, ai nevoie de minim un multimetru și de câteva scule de mână. Noi mai recomandăm și un tester pentru motoare, accelerații, controllere, dar te poți descurca și fără el dacă ști să folosești în mod mediu-avansat multimetrul. Dacă ești la început de drum și vrei să fi sigur că nu dai greș, îți recomandăm acest multimetru deoarece are scală automată cât și funcție selectabilă automat, adică nu trebuie să îl pui tu pe continuitate, pe tensiune DC sau AC, știe singur să aleagă funcția optimă.

Cum fac constatarea defectului?

  • Verifică tensiunea bateriei să fie în parametrii;
  • Verifică accelerația să aibă tensiune de alimentare și tensiune pe ieșire când rotiți de ea. (Vezi aici cum să verifici o accelerație)
  • Verifică senzorii motorului dacă sunt buni (fie cu un tester, fie cu multimetru)
  • Verifică funcționalitatea controller-ului (dacă se alimentează, dacă are semnal de la accelerație, etc)
  • Verifică tensiunea de alimentare a display-ului dacă acesta nu pornește la apăsarea butonului on/off.

După ce ai verificat toate aceste componente, vei ști aproape cu exactitate ce problemă are trotineta ta, spun aproape, deoarece uneori verifici acele componente și posibil să fie o problemă ascunsă mai problematică, gen un contact imperfect pe instalație, un scurt pe BMS în baterie unde chair trebuie să apelezi la un specialist.

La noi în service facem constatare la orice vehicul care sosește, înainte de a face reparații asupra lui, în baza constatării putem face un deviz aproximativ, dar azi nu discutăm despre ce facem noi, ci despre cum poți să îți rezolvi tu singur unele probleme mici la trotitineta ta electrică.

Pasul 2: Alege componentele pe care le-ai depistat defecte în baza constatării

Recomandarea 1 de la BIMAX

Dacă în urma constatării, constați că ai display-ul sau controller-ul defect iar pentru trotineta ta nu găsești piese originale (este o trotinetă achiziționată second hand sau de la un supermarket/hipermarket care, cu părere de rău nu te ajută niciodată cu piese de schimb) îți recomandăm 1 kit Controller+Display universal care poate fi instalat pe majoritatea trotinetelor electrice cu motor fără perii cu putere de până la 500W, sau chiar 800W, dar limitate la 25km/h.

kit controller display reparatii la trotineta electrica
Kit electronic Controller+Display cu care poți să îți repari trotineta electrică

De ce recomandăm acest kit?

  • Merge pe trotinete cu tensiunea de 36V sau 48V, deci fără bătăi de cap
  • Display-ul are și accelerație inclusă, deci încă o componentă nouă
  • Cablu de conectare între Display și Controller inclus, astfel eviți să ai vreun cablu „mâncat” de la viraje și cu scurtcircuit
  • Multiple setări de putere, viteză în display
  • Instalare foarte ușoară

Când nu recomandăm acest kit?

  • Atunci când constați că ai și alte componente defecte (ex motor sau și baterie). Ar trebui să îți faci un calcul dacă se merită să faci reparații la trotineta electrică, sau poate mai bine iei alta.

Recomandarea 2 de la Bimax

Așa cum am zis și mai sus, îți recomandăm să fi foarte atent la componentele pe care le consideri defecte sau bune, pentru a nu face un deviz greșit și pe urmă să îți dai seama că mai ai și altceva defect.

Dacă acest Kit, prezentat mai sus nu ți se potrivește sau nu îți place, îți recomandăm să te uiți și la alte modele de Controllere pentru trotinete electrice, avem mai multe variante.

Dacă nu ai cunoștințe deloc despre electricitate, luați un coleg sau un prieten care se descurcă pentru a face mai ușor instalarea.

Pasul 2: Montează componetele defecte

Atunci când achiziționezi componente, alege sursa care oferă suport tehnic. Kit-ul pe care ți l-am recomandat mai sus, are manual de utilizare în limba română și specificațiile tuturor conectorilor explicate. Mai mult, Kit-ul Controller+Display TF-100 universal are în manual și parametrii descriși care pot fi ajustați în display, dar și erorile care pot apărea.

Cum vezi un manual de utilizare:
După ce deschizi pagina unui kit universal, derulează pagina în jos până sub descriere/caracteristici tehnice, unve o să vezi rubrica de manuale de utilizare, la fel ca în imaginea de mai jos:

Dacă vrei să faci reparații la trotineta electrică Xiaomi, atunci îți recomandăm acest articol, dar pasul 1 de constatare se aplică și la acest tip de trotinetă.

Am făcut la noi în service reparații la trotineta electrică cu succes cu acest kit, printre care amintim următoarele modele: diverse modele Myria, 2Drive, unele modele Kugoo, Soflow, etc.

6 comentarii la „Cum să faci reparații la trotineta electrică în 3 pași”

  1. Salutre,
    Spuneti-mi va rog cu ce aplicatie software pot sa ma cu laptopul la conectez la un controler de bicicleta universal pt programare deoarece unele setari nu le pastreaza chiar daca le fac din displayul bicicletei.
    Multumesc

    Răspunde
  2. Buna ziua.
    Am o trotineta Xiaomi 365 și nu se mai incarca.
    Am dat capacul de la baterie jos și pe bms ul bateriei pâlpâie ledul roșu.Trebuie schimbat?
    Mulțumesc.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.