Scoatere Limitator Viteza Scuter Electric

Cuprins:

1. De ce sunt echipate scuterele cu un limitator de viteza?
2. Care sunt avantajele unui limitator?
3. Care sunt dezavantajele unui limitator?
4. Cum putem scoate limitatorul ?
5. Recomandarile noastre

In ultimul timp, tot mai multă lume ne întreabă sau pun întrebări pe blog despre cum se poate scoate un limitator de viteza la scuterele electrice și ne-am gândit să facem un articol in care sa detaliem puțin aceasta operație, ce înseamnă ea din punct de vedere tehnic dar cel mai important, din punct de vedere legal.

De ce sunt echipate scuterele cu un limitator de viteza?

Pe piata din Romania se găsesc în general 2 tipuri de scutere electrice, cele cu viteza maxima de 25km/h și cele cu 45km/h.

Toate țările din Europa au legi mult mai permisive cu vehiculele electrice cu viteza maxima de 25km/h pentru că se pot conduce fără permis, la fel cum este și la noi in țară, cele cu 25km/h au nevoie doar de înregistrare la primărie și le pot conduce persoane de la 16 ani!

Ei multe din aceste scutere electrice sunt capabile tehnic să atingă o viteza mai mare de 25km/h și atunci ele sunt limitate electronic sau din software la această viteză pentru a îndeplini caracteristicile prezentate în COC ( certificat de conformitate a întregului vehicul).

Care sunt avantajele unui limitator?

  • In primul rand, daca acel vehicul a fost omologat pentru viteza de 25km/h, înseamnă că până la această viteză el a fost testat de către ingineri și proiectanți și prezintă siguranță în trafic, iar noi trebuie să respectam cu strictețe aceasta „limitate” pentru siguranța noastră și a celor din jur când suntem în trafic.
  • Bateria cât și controller-ul au fost calculate pentru viteza maximă de 25km/h, deci prin delimitare posibil să se ardă controller-ul sau să se scurteze drastic durata de viață a bateriei deoarece consumul de curent peste valoare niminală a vitezei crește considerabil, practic este mai mult un dezavantaj, dar e și un avantaj că ai componentele protejate.
  • Alt avantaj este că dacă el a fost proiectat de exemplu să meargă până la 33km/h (deoarece aceasta este limita în Marea Britanie) și a fost limitat la 25km/h este faptul că vei avea un spor de putere la folosirea scuterului în pantă de exemplu.

Care sunt dezavantajele unui limitator?

În primul rând nu ar trebui să existe dezavantaje prin simplu fapt că la momentul achiziției, cunoșteai viteza maximă și specificațiile tehnice ale vehiculului. De ce ai dori să mărești viteza ilegal când din start poți să alegi un scuter care are viteză de exemplu de 45km/h dacă 25km/h nu este suficient.

Dacă încă ești convins că dorești să înlături limitatorul unui scuter electric, trebuie să cunoști următoarele dezavantaje:

  1. Cel mai mare dezavantaj este că încalci legea, practic ai adus modificări unui vehicul fără ca acestea să fie omologate. Rezultatele pot fi destul de nasoale în cazul unui control în trafic. În Franța de exemplu există deja standuri mobile de testarea a vitezei maxime pentru trotinete și scutere tocmai pentru a reglementa cât mai bine circulația lor pe drumurile publice.
  2. Distrugi componentele prin delimitare, prin forțarea acestora să atingă parametrii la care nu au fost gândite.
  3. Pierzi garanția dacă vehiculul este nou. Orice vânzător serios, anulează garanția în cazul în care vine un vehicul cu viteză maximă mai mare decât cea de fabrică dar cu controller sau motor ars.

Cum putem scoate limitatorul?

limitator controller scuter electric
Imagine cu firele unui controller de scuter electric

Este o întrebare tot mai des auzită, iar prin anul 2014 prezentam niște scheme de controllere în acest articol. Dacă vă uitați cu atenție, în schemele 3 și 4 există anumite combinații de fire care unite sau nefolosite schimbă anumite limite de viteză la biciclete electrice sau scutere, dar fiind un articol vechi e posibil să se mai aplice doar la modelele vechi.

Modelele mai noi, au de exemplu parametrii in display care trebuie modificați pentru o influența limitatorul de viteză iar majoritatea acest parametrii sunt blocați de către constructor.

De precizat este faptul că dacă modificați viteza maximă legală, omologată, nu mai puteți circula pe drumurile publice.

Recomandarile noastre

Suntem total împotriva folosirii mijloacelor artificiale de a mări viteza unui scuter electric și recomandăm tuturor să aleagă versiunea potrivită deoarece piața este plină în acest moment atât de mopede cu viteză de 25km/h, cât și cu 45km/h, sau chiar mai mari dacă ne dorim o motocicletă.

Nu numai că nu este legal dar pe deasupra vă și supuneți unui risc mai mare de accidente în trafic.

Dacă vehiculul se folosește exclusiv în afara drumurilor publice, atunci puteți face ce doriți cu el, însă cu condiția de a nu-l mai folosi deloc pe străzi!

Câteva scutere electrice recomandate de noi, în funcție de viteza omologată:

Scutere Electrice omologate la 25km/h:

  • ZT-36 – Motor de 600W, 60V, 25km/h, cu acumulator cu Gel. (Există și versiune pe 45km/h, astfel că nu trebuie să faci lucruri ilegale dacă dorești viteză mai mare, să cauți tutoriale pentru limitator viteză)
scuter electric zt-36
  • FASTER – Scuter electric cu 4 roți, Motor de 1000W, 60V, 25km/h, vine în 3 echipări, una cu acumulatori GEL și două versiuni mai mari și cu suspensii independente pe fiecare roată, una Litiu, una Gel.
scuter electric 4 roti

Scutere Electrice Omologate la 45km/h:

Dacă te-ai convins că ai nevoie de mai mult de 25km/h, nu e necesar să cauți tutoriale să elimini limitatorul, poți alege un vehicul care are din fabrică viteza de 45km/h, astfel nu ai probleme cu legea și circuli în siguranță:

Așa cum am amintit și mai sus, prima recomandare este ZT-36 Omologat pe 45km/h.TRIKE, un altfel de scuter electric, cu autonomie de aproximativ 75KM, un acumulator de 72V Litiu ion, de 40Ah și un motor de 2000W, suficient cât să pleci primul de la semafor în doar câteva secunde:

Dacă vrei ceva mai mult confort, mai multă autonomie, un design mai special, atunci cu siguranță o să-ți placă ZT-33 B, pe 45km/h:

scuter yadea e8s zt 33

Acest scuter îl mai găsiți și sub denumirea de Yadea E8S, fiind realizat de către celebrul producător YADEA.

Alege să te deplasezi în siguranță!

16 comentarii la „Scoatere Limitator Viteza Scuter Electric”

  1. Salut,dețin un z-tech 27 c, achiziționat la mana a 2 a și doresc sa i scot limita,din câte am observat trebuie scos un fir alb,pe care eu nu l am..Daca se pricepe cineva va rog sa mă ajutați.Stiu că legal nu este in regula dar am permis și este și înscris la primărie..

    Răspunde
  2. Bună ziua! Am o tricicleta electrica Ztech 63, cumpărată de la voi in 2019. As vrea sa i scot limitatorul de viteză. Îmi trimiteti un tutorial? Mulțumesc anticipat!

    Răspunde
  3. Buna ziua am și eu un scuter electric zt 27 warrior și vreau sa scot limitatorul de viteza și nu știu cum sa fac dacă ma puteți ajuta va rog frumos mulțumesc

    Răspunde
  4. Buna ziua, interesant comentariul Dvs in legătura cu eliminarea limitatorului de viteza.Și totuși,ma intreb, ce rost are ca producatorul sa pună in specificație viteza maxima dacă ea este limitată la aproape 50%? Care este sensul acestei mențiuni ? Dacă este sa ma bazez pe Explicațiile Dvs as interpreta astfel: “producatorul a făcut scuterul pt o viteza max de 45 km/ora ,dar a limitat-o la 25 km/ora pt ca dacă ați merge cu mai mult de 25 km/ora (prin eliminarea limitatorului) scuterul s-ar putea defecta fatal,iar aceasta situație nu este acoperită de garanție”.Și atunci, ce sens are afirmația ca viteza maxima este de 45 km/ora dacă peste 25 km/ora o facem pe propria răspundere? Și de ce ai face un scuter care sa meargă cu 45 km/ora dacă nu recomanzi și chiar împiedici (prin setări de soft) atingerea ei ? Pt mine este o chestiune care ma depășește ca și logica. Poate ma ajutati sa o înțeleg mai bine. Multumesc, Constantin

    Răspunde
    • produsele trec printr-un proces de omologare. Cum piata din romania cere 90% sa fie pe 25km/h, probabil producatorii le limiteaza din soft. Exista de exemplu scuterul electric ZT-36 in doua variante, pe 25km/h sau pe 45km/h. Ele sunt identice dar nu ai cum sa il faci pe cel de 25km/h sa mearga mai tare, e setat din soft. Daca iti doresti mai mult, alegi varianta de 45…

      Răspunde
  5. Buna seara am luat o trotineta Myria TX 7074 și nu pot prinde mai mare viteza doar 25 asi dori măcar să prind și eu 35 cu ea ce pot sa fac numai dacă mă poate cineva să mă ajute

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.