Astăzi vă prezentăm un tutorial legat de conectarea bateriilor de tracțiune (Deep Cycle) în serie, la bicicletele electrice sau alte vehicule care folosesc astfel de baterii despre care am scris un articol aici.

Legare în serie a două baterii

Dacă bicicleta noastră are 2 baterii de 12V înseamnă că prin înserierea lor obținem 24 de volți, iar pentru a face acest pas, folosiți următoarea schemă:

legare in serie a 2 baterii

Explicație:

De la borna de „-” a primei baterii, ducem un fir la borna „+” de la bateria a doua. Borna „+” de la prima baterie și cu borna „-” de la a doua baterie sunt capetele pe care avem 24 volți și pe care le putem conecta la controller. Prima dată recomandăm să folosiți un multimetru pentru a fi siguri că totul este corect.

Legare în serie a trei baterii

legare in serie 3 baterii de 12v

Explicație

Conectăm borna de „-” de la prima baterie cu borna de „+” de la a doua. Borna de „-” de la a doua baterie o conectam la borna de „+” de la a treia baterie. Borna de „+” de la prima baterie și cu borna „-” de la ultima baterie au tensiunea de 36V și se pot lega la controller (sau la instalația electrica a bicicletei).

Legarea în serie a patru baterii

legare in serie baterii 48v

Procedura este identică ca și în cazurile de mai sus, doar că mai apare o baterie în plus.

Recomandări

 • Înainte de a lega la controller vă recomandăm să verificați polaritatea în caz că nu aveți culori diferite.
 • Înainte de controller ar fi bine să aveți o siguranță fuzibilă sau automată, în funcție de puterea bateriilor.
 • Dacă aveți o baterie defectă dintr-o serie de 2, 3 sau 4 care sunt mai vechi de 6 luni – 1 an, înlocuiți toate bateriile nu doar pe cea defectă. De ce? Pentru că celelalte după câteva luni nu mai au capacitate de 100% și atunci o să o descarce mai repede și pe cea nouă.
 • Folosiți numai acumulatori destinați bicicletelor electrice. Cei din comerț și ieftini nu sunt buni pentru tracțiune și se vor strica în mai puțin de o lună de zile. (Chiar dacă au aceleași dimensiuni, același amperaj și aceiași tensiune, acumulatorii ai fișe tehnice diferite și specificații tehnice diferite.)

Întrebări frecvente:

 • Care va fi amperajul la legarea in serie? – La legarea în serie a bateriilor nu crește amperajul decât tensiunea. Adică, dacă inseriez 2 baterii de 12V 12A, voi avea 24V și tot 12A.
 • Pot înseria baterii de capacități diferite? – Așa cum am specificat și la recomandări, nu se poate. Bateria cu amperaj mai mic va avea de suferit!

banner bimax

Categorie: Tutoriale
Taguri: , , , , , , ,
Data postarii: martie 8, 2017

9 comentarii la articolul “Cum se leagă în serie bateriile?

 1. Buna ziua,Va rog frumos sa postati o poza cu legarea in serie a acumulatoarelor de la ZT09 premium, am luat bicicleta de la dvs, fara montaj, si m-am descurcat foarte bine sa-l montez, singura nelamurire e cu aranjarea cablurilor la acumulatori in cutia lui. Si de asta am nevoie de o poza, cum aranjati dvs. Multumesc

 2. Bună ziua
  Am un UPC sursa neîntreruptibila de 3000 Va (are 6 acumulatori de 9 Ah la 12 V)
  Aș vrea să adaug 6 acumulatori externi de 120 Ah…..dar,aș vrea să știu de ce este nevoie să respect condiția daca UPC are 72 V(6 baterii de 12 V), trebuie că suplimentul de baterii să aibă tot 72 V?

Lasa un comentariu

Adresa de mail nu o publicam.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cauta pe blog
Vrei sa primesti noutati?

bimax.ro
banner bimax
Articole populare
Cum se leagă în serie bateriile?
Scutere electrice conduse fără permis (2019)
Diferența dintre motorul cu perii și cel fără perii
Tricicletă electrică cu frână electromagnetică - model nou
Scheme controller-e pentru biciclete electrice
Ce se poate conduce fără permis?
Informații privind circulația pe drumurile publice a Vehiculelor Electrice
Cum se schimba controller-ul la o trotineta electrica?
Bateriile Plumb Acid la bicicleta electrica
Cum alegem corect casca de ski
Social Media