Cum se leagă în serie bateriile?

Astăzi vă prezentăm un tutorial legat de conectarea bateriilor de tracțiune (Deep Cycle) în serie, la bicicletele electrice sau alte vehicule care folosesc astfel de baterii despre care am scris un articol aici.

Legare în serie a două baterii

Dacă bicicleta noastră are 2 baterii de 12V înseamnă că prin înserierea lor obținem 24 de volți, iar pentru a face acest pas, folosiți următoarea schemă:

legare in serie a 2 baterii

Explicație:

De la borna de „-” a primei baterii, ducem un fir la borna „+” de la bateria a doua. Borna „+” de la prima baterie și cu borna „-” de la a doua baterie sunt capetele pe care avem 24 volți și pe care le putem conecta la controller. Prima dată recomandăm să folosiți un multimetru pentru a fi siguri că totul este corect.

Legare în serie a trei baterii

legare in serie 3 baterii de 12v

Explicație

Conectăm borna de „-” de la prima baterie cu borna de „+” de la a doua. Borna de „-” de la a doua baterie o conectam la borna de „+” de la a treia baterie. Borna de „+” de la prima baterie și cu borna „-” de la ultima baterie au tensiunea de 36V și se pot lega la controller (sau la instalația electrica a bicicletei).

Legarea în serie a patru baterii

legare in serie baterii 48v

Procedura este identică ca și în cazurile de mai sus, doar că mai apare o baterie în plus.

Recomandări

  • Înainte de a lega la controller vă recomandăm să verificați polaritatea în caz că nu aveți culori diferite.
  • Înainte de controller ar fi bine să aveți o siguranță fuzibilă sau automată, în funcție de puterea bateriilor.
  • Dacă aveți o baterie defectă dintr-o serie de 2, 3 sau 4 care sunt mai vechi de 6 luni – 1 an, înlocuiți toate bateriile nu doar pe cea defectă. De ce? Pentru că celelalte după câteva luni nu mai au capacitate de 100% și atunci o să o descarce mai repede și pe cea nouă.
  • Folosiți numai acumulatori destinați bicicletelor electrice. Cei din comerț și ieftini nu sunt buni pentru tracțiune și se vor strica în mai puțin de o lună de zile. (Chiar dacă au aceleași dimensiuni, același amperaj și aceiași tensiune, acumulatorii ai fișe tehnice diferite și specificații tehnice diferite.)

Întrebări frecvente:

  • Care va fi amperajul la legarea in serie? – La legarea în serie a bateriilor nu crește amperajul decât tensiunea. Adică, dacă inseriez 2 baterii de 12V 12A, voi avea 24V și tot 12A.
  • Pot înseria baterii de capacități diferite? – Așa cum am specificat și la recomandări, nu se poate. Bateria cu amperaj mai mic va avea de suferit!

48 de comentarii la „Cum se leagă în serie bateriile?”

  1. Buna ziua,Va rog frumos sa postati o poza cu legarea in serie a acumulatoarelor de la ZT09 premium, am luat bicicleta de la dvs, fara montaj, si m-am descurcat foarte bine sa-l montez, singura nelamurire e cu aranjarea cablurilor la acumulatori in cutia lui. Si de asta am nevoie de o poza, cum aranjati dvs. Multumesc

    Răspunde
  2. Bună ziua
    Am un UPC sursa neîntreruptibila de 3000 Va (are 6 acumulatori de 9 Ah la 12 V)
    Aș vrea să adaug 6 acumulatori externi de 120 Ah…..dar,aș vrea să știu de ce este nevoie să respect condiția daca UPC are 72 V(6 baterii de 12 V), trebuie că suplimentul de baterii să aibă tot 72 V?

    Răspunde
  3. Bună zioa aș dori să știu dacă se pot lega în PARALEL mai mult de 4 baterii dacă DA aș dori si o schiță Am o tricicleta de la Dv se poate întâmpla ceva dacă îi pun o baterie de 45Ah si 12V in locul alteia de 20 Ah Vă mulțumesc

    Răspunde
  4. Salut. Daca ma puteti ajuta cu niste raspunsuri. Am 6 baterii de 12v cu 10 ah. Si daca leg 3 in seria (36v) si 3 in paralel… cati amperi fac ? Se aduna ? Si a doua problema 5 baterii de 12v si 10 h pot lega 3 in serie (36v) si doar 2 in parelel ? Cati amperi voi avea. Multumesc

    Răspunde
  5. Buna ziua,
    Ma scuzati ca va deranjez.
    Eu am luat un Pegas Partizan si cred ca am pierdut garantia intrucat l-am montat acasa. Problema este ca bateria se consuma cam la 20 de km, in conditiile in care am urcat si rampe de cate 500-600 m. Greutatea mea este cam 73 kg.
    1. Este normal ca sa se consume atat de repede ?(pe site-ul producatorului se mentioneaza undeva la pana in 40 de km) , as putea ca sa-i fac vreun test?
    2. Limitarea de viteza se poate elimina prin dezactivarea unei piese electronice de pe placa de control?
    Eu am urmat o scoala electrica, motiv pentru care bine explicatiile date de dv.
    Va multumesc!

    Răspunde
  6. Buna ziua, am o masinuta cu telecomanda pentrul fiul meu. Masina are 8 bateri tip AA1.5 v legate in serie. Problema este ca se descarca dupa 20 min.
    As vrea sa pun un acumulator cu amperaj mai mare.
    Ce imi recomandati ?
    Ce pot face ? Multumesc

    Răspunde
  7. Buna ziua,
    Am pe bicicleta un kit electric Sfm,motorul de 500w,48v si 15 ah.
    Bateria este de 48v 13ah,cum pot creste autonomia bateriei si puterea de asistare,am senzor de torsiune pedelec.
    Multumesc anticipat pentru sfat.

    Răspunde
  8. Buna ziua!vreau sa montez o statie si un subwoofer pe un camion.are bateriile legate in serie.deci am 24V.cum fac sa pot lua 12v?

    Răspunde
  9. Am o bicicletă electrică la 36V 12Ah,care se descarcă foarte repede după ce am scos de la încărcător,când pun în funcție motorul.Bateriile au în jur de 1 an.Am măsurat bateriile și toate au aceeași valoare.Oare îi defect controller-ul?Poate fi cauza și că am legat în serie bateriile cu fire mai groase?Partea de încărcare se leagă unde îi legat și consumatorul,unde am măsurat 36V la + de la prima baterie și – de la ultima,nu?Pot să adaug și o baterie de mașină în paralel ca să am doar Ah mai mare și să o încarc separat?O să reziste controller-ul?

    Răspunde
  10. Bună ziua și tot respectul pentru ceea ce faceți!
    Aș avea nevoie de o precizare, mă pot descurca numai până la un punct…

    La o bicicletă electrică cu un acumulator Li-ion de 4,3 Ah, în funcție (moderată), de doi ani, aș vrea să-i mai adaug (FACULTATIV, de 3-4 ori/an) încă 2,5 Ah, respectiv un grup de 10 baterii, folosite dar verificate, de 2,5 Ah, înseriate, cu montaj BMS.

    Ceea ce nu cunosc:
    1- E OK sau aș afecta bateria principală?
    2- Aș putea să le reîncarc împreună cu încărcătorul original care debitează 42V și 2A?
    Mulțumesc pentru amabilitate.

    Răspunde
  11. La un scuter electric Se poate monta Bateriile VRLA 12V Power-Sonic înseriate 4 bucăți în loc de 1 baterie lithium? Bateria lithium este de 48v12ah.

    Răspunde
  12. Buna ziua,ma scuzati ca va deranjez,am si eu o problema,am schimbat bateriile la tricicleta ZT 17A. ,nu sta papuci , tot incerc sa fixsez si ies,intrebarea este ,trebuie lipiti cumva? as dori un raspuns daca se poate,multumesc.

    Răspunde
  13. Buna ziua.
    La un cărucior cu 2 bateri înseriate 12v 12ah
    Vreau sa trec de la plumb la life po4.
    Am nevoie de un BMF . îmi puteți recomanda un model ?
    Și dacă la încărcare poate fi folosit același încărcător 24v sau trebuie altceva.
    La fel îmi puteți recomanda un încărcător.
    Mulțumesc.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.