În service-ul  de biciclete electrice al nostru ajung constant motoare cu diferite simtome. Unul dintre cele mai uzuale defecte este deteriorarea senzorilor Hall.

Recent am avut un astfel de motor, foarte ruginit la interior, probabil una din cauzele care a adus la străpungerea unui senzor.

Ce sunt senzorii Hall?

Cei trei senzori Hall dintr-un motor hub direct drive

Senzorii Hall folosiți în motoarele pentru vehicule electrice sunt senzori care detectează prezența unui magnet în cei doi poli ai săi. Se folosesc de regulă senzori bipolari.

Au 3 pini dintre care 2 pentru alimentare (+5V și GND) iar unul pentru semnal, de aceea în mufa care iese din motor avem 5 fire (2 fire alimentare și 3 fire pentru semnalul de la cei 3 senzori).

Ce simtome are motorul când sunt defecți senzorii hall?

În cele mai multe cazuri bicicleta/scuterul nu mai funcționează, sau încearcă să pornească de pe loc dar tremură motorul. În unele cazuri dacă îl rotești cu mâna, ai tendința că vrea să pornească, fiindcă are doar unul dintre senzori deteriorați.

De ce se deteriorează senzorii Hall din motor?

Cele mai multe cazuri pentru deteriorarea senzorilor hall se rezumă la:

  • se deteriorează izolația firelor la intrare în motor și fac scurt;
  • se supraîncălzește motorul și se ard datorită temperaturii;
  • se supraîncălzește motorul, se dezlipesc și freacă în magneți;

Se pot schimba acasă sau trebuie să apelez la un service?

Răspunsul este și da și nu. Cum bicicletele electrice sunt tot mai des un hoby, mulți posesori încearcă să îi schimbe în regie proprie. Recomandăm această operațiune numai dacă ai îndemânare, abilități tehnice cât și sculele necesare (pistol lipit, prese rulmenți pentru desfăcut motor, soluții degripante). Cea mai grea operațiune este să desfaceți motorul deoarece acesta poate fi ruginit, blocat, de aceea aveți nevoie de astfel de scule de specialitate.

Când să apelez la service?

Atunci când vrei să ai garanția că motorul va fi desfăcut într-un mod corect, când nu ai sculele necesare, când nu ști precis care este cauza pentru că degeaba rezolvăm defectul dacă nu descoperim cauza.

Ce folosim la service-ul Bimax?

Noi folosim numai senzori de calitate, marca Honeywell cu o plaja mai mare a tensiunii de alimentare pentru a nu fi sensibili și a se deteriora într-un timp scurt.

Noi mai recomandăm schimbarea tuturor senzorilor, nu doar a celui defect deoarece unul din cei vechi poate avea durată scurtă de viață și atunci posibil să revină problema, mai ales că alimentările lor se fac în paralel.

banner bimax

Categorie: Cum/ce facem?, Informatii
Taguri: , ,
Data postarii: noiembrie 29, 2018

2 comentarii la articolul “Schimbare senzori Hall în motor

Lasa un comentariu

Adresa de mail nu o publicam.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cauta pe blog
Vrei sa primesti noutati?

bimax.ro
banner bimax
Articole populare
Social Media