motor cu perii vs motor fara perii

Vedem des în fișele bicicletelor și a trotinetelor electrice, specificația tehnică care ne spune tipul de construcție al motorului din dotare și anume, cu perii sau fără perii.

Principiul de bază de funcționare

Motorul cu perii are în rotor o bobină care este alimentată la o sursă de tensiune continuă prin intermediul periilor de carbon. Statorul motorului conține un magnet permanent.

Motorul fără perii se mai numește în industria de biciclete electrice și Motor de curent continuu Brushless Trifazat. Acest motor are bobinele din cupru plasate pe stator, iar rotorul său conține o serie de magneți permanenți. Motorul este alimentat cu trei forme de undă diferite care generează în stator un câmp magnetic.

Avantaje și dezavantaje motor cu perii

motor cu perii

 • După cum se vede și în imaginea de mai sus, motorul cu perii disipă energie prin frecare și prin încălzire destul de mult.
 • Tot din cauza scânteilor de la perii se produce un factor de distorsiune a sistemului de alimentare prin reinjectarea de impulsuri parazite în sens invers. (de aceea mai cad controller-ele cu perii)
 • Pe deoparte este mai costisitor pentru că necesită întreținere (schimbare perii), pe de altă parte poate fi mai convenabil pentru că se poate prelungi viața lui prin această întreținere.
 • Este mai avantajos de controlat, folosind doar două fire, reglajul turației făcându-se în tensiune.
 • Viteza este limitată de forța de frecare (cu cât avem viteză mai mare cu atât forța de frecare a periilor este mai mare).

Avantaje și dezavantaje motor fără perii

 • Lipsa de mentenanță constituie un avantaj.
 • Nu există forță de frecare ceea ce duce la obținerea de cuplu și viteză mai mare cât și o mai bună răcire.
 • Un dezavantaj îl constituie faptul că, controlul lui se face într-un mod mai complex, deci e nevoie de un controller neapărat.
 • Transmiterea semnalelor în bobine se face cu ajutorul senzorilor Hall care pot da bătăi de cap dacă se întrerup. (Problemă rezolvată cu ajutorul controllerelor universale.)
 • Dimensiuni mai reduse și mai compacte, dar fără să afecteze cuplul.

La biciclete electrice nu văd avantajul folosirii unui motor cu perii deoarece pentru controlul turației oricum avem nevoie de un controller, iar prețurile sunt la fel atât pentru cele cu perii cât și la cele fără perii.

Preferința ta care este?

banner bimax

Categorie: De Weekend, Informatii, Tutoriale
Taguri: , , , ,
Data postarii: martie 8, 2016

14 comentarii la articolul “Diferența dintre motorul cu perii și cel fără perii

 1. sa intelegem ca rotorul la brushless este in scurtcircuit? Variatia turatiei se face prin variatia frecventei tensiunii de alimentare din controller? Daca sursa este de CC, inseamna ca controllerul transforma aceasta tensiune in AC cu frecventa variabila? Inseamna ca motorul este asincron mono sau multifazat?
  Exista si variatie a turatiei prin CC ?

 2. BUNA ZIUA.Am o rugaminte daca puteti sa imi raspundeti si mie, as dori un motor de 12v cu curent alternativ la turatie de 1500-3000 Daca aveti si cit costa.

 3. Caut un motor ( sau roata completa pe fata) de 24v-250w fără perii pentru o bicicleta giant confort cs varianta cu 2 acumulatori de 24v-9a li-ion tracțiune pe roata din fata.

Lasa un comentariu

Adresa de mail nu o publicam.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cauta pe blog
Vrei sa primesti noutati?

bimax.ro
banner bimax
Articole populare
Scutere electrice conduse fără permis (2019)
Scheme controller-e pentru biciclete electrice
Cum se leagă în serie bateriile?
Diferența dintre motorul cu perii și cel fără perii
Cum testez/schimb accelerația la bicicleta/scuter-ul electric?
Informații privind circulația pe drumurile publice a Vehiculelor Electrice
Biciclete/scutere electrice prin Programul Rabla 2020
Ce se poate conduce fără permis?
Cum se schimba controller-ul la o trotineta electrica?
Cum funcționează o bicicletă electrică?
Social Media