Ți-ai cumpărat un scuter electric sau o tricicletă electrică la care, atunci când pui contactul, luminile sunt aprinse indiferent de poziția comutatorului care activează sau dezactivează luminile?
Ți-ai pus întrebarea dacă vehiculul tău este defect? Citește articolul până la capăt și află răspunsul.
Care sunt principalele cauze pentru care luminile nu se sting din buton la scuter sau tricicletă?
Producătorii au anumite obligații și cerințe de îndeplinit pentru a pune pe piață vehicule omologate după cum urmează:
- Anexa IV din Regulamentul European 168/2013
Anexa IV conține norme de siguranță pentru mopede și teste de efectuat pentru omologarea națională de tip, iar la punctul 2.3.1 vedem că de la 1.1.2016, vehiculele din categoriile L1e – L7e (adică mopedele), trebuie să aibă sistem de aprindere automată a luminilor.
Practic, producătorii sunt obligați să le doteze cu sistem de aprindere automată a luminilor, asta înseamnă că vehiculele nu sunt defecte!!!
- Anexa VIII din Regulamentul European 168/2013 – Cerințe suplimentare referitoare la siguranța funcțională a vehiculului
Anexa VIII le transmite producătorilor următorul obiectiv legat de lumini:
Îmbunătățirea vizibilității vehiculului și a conducătorului auto prin aprinderea automată a luminilor
Anexa VIII din 168/2013
Acest obiectiv are cerințe pe care le enumerăm mai jos:
Pentru a le îmbunătăți vizibilitatea, vehiculele din categoria L trebuie echipate cu următoarele elemente:
(a) pentru vehiculele din categoria L1e: dispozitivede iluminare și de semnalizare luminoasă în conformitate cu Regulamentul CEE-ONU nr. 74 Rev. 2, care impune aprinderea automată a sistemului de iluminare; – aici regulamentul face referire la scutere pe 2 roți de exemplu.
(b) este pentru L3e, deci pe noi nu ne interesează.
(c) pentru toate celelalte subcategorii ale categoriei L de vehicule: un sistem de iluminare care se aprinde automat sau, la alegerea producătorului, faruri pentru circulația pe timp de zi care se aprind automat (23). (Triciclurile cu remorcă sunt L2e, Scuterele pe 4 roți sunt L6e), deci acest sistem trebuie să îl aibă toate.
Al doilea fapt important pentru care Luminile sunt aprinse mereu, sunt Normele de siguranță și legislația rutieră, care la noi în România, pentru mopede, legat de lumini se specifică așa în codul rutier la articolul 44, aliniatul 3:
(3) Conducătorii motocicletelor și mopedelor sunt obligați să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice.
OUG 195/2002
CONCLUZIE
Atunci când achiziționați un scuter electric sau o tricicletă electrică, iar aceste produse sunt omologate (pe piață sunt multe neomologate care nu respectă mare lucru din legislație), producătorii le-au dotat cu sistem de aprindere automată a luminilor, așa cum prevede legea, iar acel buton de activare lumini nu le poate stinge pe toate dacă contactul este pus.