Cum protejăm bicicleta electrică iarna în 5 pași?

Se apropie sezonul friguros sau poate chiar este sosit în momentul în care cititi acest articol și ne-am hotărât să îți oferim câteva sfaturi despre cum să îți protejezi bicicleta electrică pe toata perioada iernii.

La modul general, cu bicicleta, scuterul, trotineta, tricicleta electrica se poate circula și pe perioada iernii dar trebuie sa fim atenți la câțiva factori care ne pot prelungi durata de viață a vehiculului și a componentelor sale, precum acumulatorii, controller-ul, incarcatorul, etc…

Circularea prin umezeală:

  • Inainte de a pleca la drum cu bicicleta electrică pe timp de ploaie/zăpadă este important să se verifice ca bornele bateriilor sau conectorii dintre baterie și bicicletă, conectorii controller-ului sa nu fie dezizolați sau in zona in care apa poate ajunge cu ușurință.
  • Bicicleta nu se va lasa in timpul stationarii direct in ploaie sau umezeala deoarece conductorii se pot imbiba cu apa si in timp devin casanti.
protejare bicicleta electrica iarna
  • Nu spălați cu jet de apă nicio bicicletă electrică după o plimbare prin apă sau pe carosabil curățat cu sare de zăpadă, indiferent că ai o bicicletă electrică mai ieftină sau mai scumpă. (și la cele cu motor central, se duc rulmenții din cauza spălării cu jet-ul).
  • Bicicleta electrică se curăță cu lavete, cu cârpe uscate, nicidecum cu apă din abundență.

Vezi în imaginea de mai jos cum arată un motor de bicicletă electrică, spălat frecvent cu jet-ul puternic de la spălătorie:

motor bicicletă electrică rugunit de la apă
Efectele spălării cu Jet-ul a bicicletelor electrice

Circulați iarna cu bicicleta electrică?

  • Dacă se circulă iarna, va atenționăm că orice bicicletă electrică, indiferent de unde este achiziționată are o scădere a autonomiei de deplasare care poate ajunge pana la aproximativ 50% din cauza temperaturii. (Temperatura este unul din cei mai importanti factori care pot duce la fluctuarea autonomiei, am detaliat acest lucru în articolul mai tehnic despre acumulatorii cu gel pe care îl găsiți aici și îl puteți studia.).
  • Dacă circulați frecvent iarna, recomandăm ca incărcarea acumulatorului să se facă in interiorul unei clădiri protejate de temperaturi scăzute si umiditate, mai ales ca majoritatea bicicletelor electrice au cutia acumulatorului detașabilă.
  • Nu este recomandat sa circulati daca temperatura aerului este sub -5 grade Celsius, atat din motive de protejare a bicicletei cât și din motive de siguranță.
  • Dupa ce vă întoarceți din traseu, pe timp de iarnă, este recomandat să puneți acumulatorul la încarcăt dupa cel puțin o oră de staționare la temperatura ambientală. Astfel, acumulatorul ajunge la temperatura camerei și condensul se elimină.

Dacă nu circulați iarna:

  • Dacă nu circulați pe perioada sezonului rece cu bicicleta electrică, recomandăm ca cel puțin acumulatorul să îl depozitați în interiorul casei.
  • Daca acumulatorul nu este folosit mai mult de 28-30 de zile, necesita încărcare pentru a nu iși pierde durata de viață.
  • Pe timpul iernii, daca nu folosiți bicicleta, dezumflati rotile dar nu de tot, pentru a nu a fi toata greutatea pe jantă.
  • Inainte de depozitare este recomandata curațarea integrală a bicicletei si ungerea lantului.
  • Dacă o lăsați afară, obligatoriu se acoperă ghidonul pentru a nu intra apă pe cablurile de frână și pe cele electrice.

O parte dintre aceste sfaturi, le gasiti și în manualele de utilizare pe care le primiți odată cu achiziționarea unei biciclete electrice de la noi.

Recapitulare (5 pași ușori de realizat):

  1. Bateria o ducem în casă;
  2. Încărcătorul îl ținem în casă
  3. Încărcăm bateria după o oră după ce o aducem în casă
  4. Dacă nu folosim bicicleta electrică iarna, încărcăm bateria odata la 28-30 de zile indiferent că e cu Litiu sau Plumb.
  5. Bicicleta o putem acoperi cu o husă de protecție.

Dacă nu respectați aceste sfaturi simple și ușor de realizat riscați ca în câteva luni, bateriilor să le scadă drastic autonomia și ulterior, veți spune că sunt de proastă calitate, pe când, problema este la întreținere.

Un comentariu la „Cum protejăm bicicleta electrică iarna în 5 pași?”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.