Ce se poate conduce fără permis?

AM SCRIS UN ARTICOL NOU LEGAT DE CONDUCEREA FARA PERMIS A BICICLETELOR ELECTRICE IN 2020


Foarte multă lume este confuză în legătură cu vehiculele care nu necesită permis de conducere sau nu au nevoie de înmatriculare, pe care să le conducă pe drumurile publice, așa că ne-am hotărât să mai clarificăm puțin situația.

În ”Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 211 din 11 februarie 2003 pentru aprobarea Reglementărilor privind condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România – RNTR 2” este specificat faptul că se exceptă de la omologarea tip și eliberarea cărții de identitate următoarele vehiculele de la capitolul 2.3, punctul f:

 • bicicletele cu pedalare asistată, echipate cu un motor electric auxiliar de o putere nominală continuă maximă de 0,25kw, a cărui alimentare este redusă progresiv și în final întreruptă atunci când vehiculul atinge o viteză maximă de 25 km/h sau mai devreme, în cazul în care ciclistul se oprește din pedalat. 

Puteți vedea întreg documentul, aici.

Prin urmare, bicicletele electrice limitate la 25 km/h și 250W (chiar dacă puterea maximă a motorului este mai mare, de exemplu 350W, prin limitarea vitezei, puterea nominală a motorului nu trece de 250W) nu sunt mopede, sunt biciclete electrice asistate și nu necesita permis sau atestat!

Vezi și lista scuterelor electrice fără permis.

Câteva modele de biciclete electrice din oferta bimax.ro care pot fi conduse fără permis, respectiv înmatriculare:

bicicleta electrica zt-13

Informații tehnice și preț acutalizat pentru ZT-13

bicicleta electrica zt-05 z-tech

Informații tehnice și preț acutalizat pentru ZT-05

bicicleta electrica zt-71 pliabila

Informații tehnice și preț acutalizat pentru ZT-71 – Pliabilă

Bicicleta ZT-08 electrica

Informații tehnice și preț actualizat pentru ZT-08

Pe lângă aceste exemple, mai avem foarte multe modele de biciclete electrice care pot fi conduse fără permis și înmatriculare.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ DE BICICLETE ELECTRICE

PS: Pe Wikipedia poți vedea cum sunt tratate bicicletele electrice în unele zone de pe glob.

Vezi și lista scuterelor electrice fără permis.

23 de comentarii la „Ce se poate conduce fără permis?”

 1. Din pacate a aparut ceva modificare in legislatie care impune inmatricularea oricarui vehicul care depaseste viteza de 6km/h vezi aici legea : Înmatricularea, înregistrarea si radierea din circulatie a vehiculelor

  ¤1. Înmatricularea autovehiculelor si remorcilor

  Art. 23. – (1) Vehiculele fabricate în tara sau, dupa caz, importate, care, prin constructie, pot circula cu o viteza mai mare de 6 km/h, trebuie sa fie omologate pentru a circula pe drumurile publice.

  (2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) categoriile de vehicule stabilite de autoritatea competenta.

  Art. 24. – Se înmatriculeaza numai autovehiculele si remorcile omologate, potrivit legii, de catre Regia Autonoma „Registrul Auto Român”.

  Art. 25. – Omologarea pentru circulatie atesta ca autovehiculul, remorca sau tramvaiul corespunde normelor tehnice de securitate a traficului si de protectie a mediului înconjurator, prevazute de lege, precum si destinatiei acestora.

  Art. 26. – (1) În urma omologarii pentru circulatie a autovehiculului sau remorcii, detinatorului i se elibereaza cartea de identitate a

  Răspunde
  • Dumneavoastra citati dintr-o carte sau cursurile pentru obtinerea permisului de conducere categoria B.

   În ”Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 211 din 11 februarie 2003 pentru aprobarea Reglementărilor privind condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România – RNTR 2” este specificat faptul că se exceptă de la omologarea tip și eliberarea cărții de identitate următoarele vehiculele de la capitolul 2.3, punctul f:

   bicicletele cu pedalare asistată, echipate cu un motor electric auxiliar de o putere nominală continuă maximă de 0,25kw, a cărui alimentare este redusă progresiv și în final întreruptă atunci când vehiculul atinge o viteză maximă de 25 km/h sau mai devreme, în cazul în care ciclistul se oprește din pedalat. Gasiti intreg documentul publicat de R.A.R. aici: http://www.rarom.ro/cs-uploads/rntr2.pdf

   Răspunde
 2. Buna , vreau sa stiu daca se poate conduce o bicicleta cu motor fara parmis ( ,dati esplicatii clare sunt contraziceri in privinta asta)

  Răspunde
 3. Buna , vreau sa stiu daca se poate conduce o bicicleta cu motor fara parmis ( ,dati esplicatii clare sunt contraziceri in privinta asta)

  Răspunde
  • Pot conduce pe drumurile publice. Exceptarea de care se vorbeste in lege face referire la exceptarea de la omologare si nicidecum de la a circula pe drumuri publice.

   Răspunde
 4. Prin 1972,un subofiter tinar de la Serv, Circulatie din Galati,inloc sa-mi faca dosar pentru ca motocicleta nu era inmatriculata {o inprumutasem },m-a -nvatat sa mint politistii care m-ar fi oprit, pina la Comanesti !! Olteanu Danut din Comanesti Bc.

  Răspunde
 5. Buna.As achizitiona un utilaj agricol,respectiv Motoagricola Pasquli de productie Italiana,vieza maxima 14 km ora 707 cmc ,este din categoria motocultoarelor. As dori sa stiu daca necesita permis

  Răspunde
  • Racu Marian ,pentru lămuriri de orice mătuşă,cred că cel mai bine este să vă adresaţi ,în scris,către Ministerul Transporturilor. Acest minister are o Direcţie care se ocupă cu propuneri şi avize legislative în domeniul circulaţiei pe drumurile publice. Ei ar trebui să fie la curent cu ultimele noutăţi legislative ın domeniul acesta.

   Răspunde
 6. Buna seara doresc să știu dacă pot să conduc scutere cu permis sa-u fara permis dar mașini electrice fara permis aștept răspuns din partea firmei Bimax.Ro vreau sa cumpăr o mașină cu 4roti aveți în stoc

  Răspunde
 7. Am un Scuter de 49cm3 care este limitat la 25km/h. Dar nu sunt sigur daca se poarte conduce fara permis. Ma poate ajuta cineva? Poate si cu un art. de lege. Mulțumesc

  Răspunde
 8. As avea rugămintea să îmi spuneți cu ce as putea sa fac naveta și nu ar necesita permis auto,excluzând bicicleta. Mulțumesc anticipat!

  Răspunde
  • Dacă nu îți plac bicicletele electrice, ce spui de o tricicletă electrică?

   Detalii:
   Se înregistrează la primărie, sunt scutite de impozit. Plătești doar o asigurare de vreo 60 de lei/an care te și ajută foarte mult dar nu o sa dezvolt aici cum că e destul de mult de spus.
   Vine însoțită de CIV emis de RAR care face dovada că are viteza de doar 25km/h și astfel tricicleta nu e catalogată drept moped în codul rutier.
   Ce părere ai?

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.