Bateriile Plumb Acid la bicicleta electrică

In articolul de astazi incercam sa va imbunatatim cunostintele despre bateriile Plumb-Acid cu gel pe care le gasiti in carcasele bicicletelor electrice sau in dotarea tricicletelor electrice.

Le gasiti inseriate cate 2, 3, 4 sau 5, in functie de tensiunea de alimentare a motorului, astfel daca motorul se alimenteaza cu 24V, se inseriaza 2 baterii de 12V, curentul ramanand acelasi.

Cum se deosebesc?

Bicicleta electrica care are baterii Plumb-Acid are cu siguranta o cutie pozitionata de obicei sub scaun sau pe cadrul de deasupra rotii din fata. Cutia este grea, si porneste de la 8kg in sus in functie de numarul de baterii inseriate.

Cel mai des sunt folosite bateriile de 12V-10A si cele de 12V-12A, puse una peste alta in acea cutie de care va spuneam, ca si in imaginea de mai jos:

tipuri de baterii bicicleta electrica

Modele uzuale?

Un model foarte raspandit de acumulator Plumb-Acid cu Gel este cel care are inscriptia DZM sau DZF pe el si se poate gasi cand desfaceti carcasa bateriei sub urmatoarele coduri:

  • 6-DZM-10 – acumulator 12V, 10A cu dimensiunile 120mm x 98mm x 95mm, gasit in general pe biciclete electrice mai usoare; (Update 2022: Acest model nu se mai fabrica)
  • 6-DZM-12 SAU 6-DZF-12 – acumulator de 12V, 12A cu aceleasi dimensiuni ca si cel de mai sus pe care il gasim pe o serie foarte mare de biciclete electrice si pare a fi unul dintre cei mai buni.
  • 6-DZM-20 SAU 6-DZF-20 – acumulator de 12V, 20A cu dimensiunea de 180mm x 100mm x 76mm pe care il gasim mai des la triciclete sau scutere electrice.

Cum sa prelungești viața acestor acumulatori?

In general bateriile Deep Cycle gasite pe bicicletele electrice au nevoie de putina atentie pentru a nu isi pierde din autonomie. Clientii care ne trec pragul primesc sfaturile noastre atat telefonic cat si in scris, dar enumeram si mai jos cativa factori importanti care nu trebuie neglijati:

  1. Nu incarcati bateriile bicicletei electrice, decat cu incarcatorul original. Nu folositi redresoare si nu le incarcati separat, decat in serie asa cum sunt ele legate. Daca nu mai aveti incarcatorul sau s-a defectat, cumparati unul original de aici la tensiunea corespunzatoare.
  2. Nu lasati bateriile sa se descarce complet niciodata (cele deep cycle). Chiar daca bicicleta dumenvoastra are o autnomie de 40km, recomandarea noastra este sa o incarcati mai des. De exemplu daca faceti 1-2 drumuri de 10km, recomandam incarcare dupa 10 km si nu dupa ce faceti totalul de 40km. (explicam aici ce inseamnă DOD.).
  3. Pe timp de iarna, daca nu folositi bicicleta, detasati bateria si depozitati-o in casa. Mai multe sfaturi pe timp de iarnă găsiți aici.
  4. Tot pe timp de iarna sau alte motive de nefolosire, reincarcati acumulatorii la 30 de zile chiar daca nu i-ati folosit deloc deoarece ei au o anumită rată de auto-descărcare.
  5. La bicicletele electrice sau la tricicletele electrice cu manson de acceleratie, la pornirea de pe loc, rotiti in mod liniar nu brusc, astfel mentineti curentul de descarcare pe baterie redus.
  6. Tot la pornirea de pe loc, puteți face economie dacă și pedalați puțin, până ce ajungeți la o viteză uniformă de drum.

Cum aleg o baterie buna la achizitionare?

De-a lungul timpului de cand ne ocupam de domeniul vehiculelor electrice, am avut diversi clienti care ne-au spus ca bateriile noastre nu sunt cele mai ieftine de pe piata si ne-au intrebat DE CE?

Cand primim aceasta intrebare de la clienti le explicam ca desi pe piata sunt foarte multe baterii care au aceleasi dimensiuni ca si cele de pe bicicletele electrice, nu toate au aceiasi destinatie si acelasi principiu de construnctie.

Altfel spus, dimensiunea, voltajul si amperajul, nu sunt singurele specificatii tehnice de care trebuie tinut cont. Bateriile de pe bicicletele electrice trebuie sa aiba neaparat inscriptia „Deep Cycle” sau „Lead Acid for Power Bike„.

Eliminati din start bateriile folosite pentru surse neintreruptibile de tensiune (UPS) care desi au aceleasi dimensiuni nu sunt destinate sa invarta motoare electrice de sute de wati.

LISTA COMPLETA DE BATERII DE CALITATE BIMAX.RO

Comercializam numai baterii DEEP CYCLE, originale si de la care am primit numai feedback pozitiv din partea clientilor. Pentru alte informatii tehnice, va stam la dispozitie atat pe site cat si lasand un comentariu mai jos.

Dacă vrei să vezi un articol mai tehnic cu parametrii acestor baterii, poți să citești acest articol.

34 de comentarii la „Bateriile Plumb Acid la bicicleta electrică”

  1. tricicleta electrica zt 18-doresc sa stiu daca tipu de baterie acumulator plumb acid-putere motor 1000w, tip motor motor fara perii cu diferenta -as dorii sa stiu daca se poate ca acest triciclu ca bateria care are voltaj 60v- si dimensiunile de mai sus sa ie dublu- ?

    Răspunde
  2. buna ziua..eu am 3 baterii de 12v 12a au un an de zile de cand le.am luat..si de atunci folosesc bicicleta zi de zi..problema este ca nu mai tine cum tinea inainte..chiar foarte putin…este normal sa nu mai tina?la ce perioada se schimba? va multumesc!

    Răspunde
  3. Salutare am o bicicleta 48 v 20ah motor de 1000w pana mai de curand avea o autonomie de 8ore(lucrez ca livrator) apoi in timp a scazut la 7 am zis ca am obosit eu poate. Am descarcat.o aproape de tot, a doua zii s.a descarcat singura as putea spune am lucrat 1 ora si bateria era la 20% am mers acasa am incarcat.o acum tine in jur de 4ore nu mai pot face mai nimic din ea?

    Răspunde
  4. Salut am un moto scuter electric madel Active adus din Italia și am aculatori dus. Am găsit-o echipata cu 3 madule 6-dzn-10. nu știu dacă sunt ai ei ca ia umflat pe toți incarcatorul rog aștept răspuns.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.