Astăzi vă prezentăm un tutorial legat de conectarea bateriilor de tracțiune (Deep Cycle) în serie, la bicicletele electrice sau alte vehicule care folosesc astfel de baterii despre care am scris un articol aici.

Legare în serie a două baterii

Dacă bicicleta noastră are 2 baterii de 12V înseamnă că prin înserierea lor obținem 24 de volți, iar pentru a face acest pas, folosiți următoarea schemă:

legare in serie a 2 baterii

Explicație:

De la borna de „-” a primei baterii, ducem un fir la borna „+” de la bateria a doua. Borna „+” de la prima baterie și cu borna „-” de la a doua baterie sunt capetele pe care avem 24 volți și pe care le putem conecta la controller. Prima dată recomandăm să folosiți un multimetru pentru a fi siguri că totul este corect.

Legare în serie a trei baterii

legare in serie 3 baterii de 12v

Explicație

Conectăm borna de „-” de la prima baterie cu borna de „+” de la a doua. Borna de „-” de la a doua baterie o conectam la borna de „+” de la a treia baterie. Borna de „+” de la prima baterie și cu borna „-” de la ultima baterie au tensiunea de 36V și se pot lega la controller (sau la instalația electrica a bicicletei).

Legarea în serie a patru baterii

legare in serie baterii 48v

Procedura este identică ca și în cazurile de mai sus, doar că mai apare o baterie în plus.

Recomandări

  • Înainte de a lega la controller vă recomandăm să verificați polaritatea în caz că nu aveți culori diferite.
  • Înainte de controller ar fi bine să aveți o siguranță fuzibilă sau automată, în funcție de puterea bateriilor.
  • Dacă aveți o baterie defectă dintr-o serie de 2, 3 sau 4 care sunt mai vechi de 6 luni – 1 an, înlocuiți toate bateriile nu doar pe cea defectă. De ce? Pentru că celelalte după câteva luni nu mai au capacitate de 100% și atunci o să o descarce mai repede și pe cea nouă.
  • Folosiți numai acumulatori destinați bicicletelor electrice. Cei din comerț și ieftini nu sunt buni pentru tracțiune și se vor strica în mai puțin de o lună de zile. (Chiar dacă au aceleași dimensiuni, același amperaj și aceiași tensiune, acumulatorii ai fișe tehnice diferite și specificații tehnice diferite.)
banner bimax

Categorie: Tutoriale
Taguri: , , , , , , ,
Data postarii: martie 8, 2017

Lasa un comentariu

Adresa de mail nu o publicam.

Cauta pe blog
Vrei sa primesti noutati?

bimax.ro
banner bimax
Articole populare
Social Media