Cum funcționează o bicicletă electrică?

Probabil acest articol trebuia scris în 25 Aprilie 2014, dată la care a luat viață acest blog, însă pe vremea aceea eram tare prinși cu îmbunătățirea aspectului magazinului online, pentru a fi cât mai ușor de utilizat.

Vă lăsăm mai jos câteva animații despre funcționalitățile unei biciclete electrice, iar sub fiecare vom explica totul în limba română.

componentele generale ale unei biciclete electrice

Sursa imaginilor este: https://www.evelo.com/electric-bikes-101/

Imaginea de mai sus ne spune că o bicicletă electrică are 3 mari componente pe care o să le explicăm pe parcursul articolului:

Mai putem nota aici, la componente, încărcătorul și controller-ul.

motorul unei biciclete electrice

Motorul sau inima bicicletei electrice paote fi poziționat atât pe roata din față (Front Hub Motor), pe roata din spate (Rear Hub Motor) sau chiar în zona pedalelor, denumit și „Mid-Drive Motor”. Cel mai des întâlnite sunt cele fără perii (Brushless Motor), dar mai sunt cazuri în care motorul este cu perii (Diferența dintre un motor cu perii și unul fără perii).

bateria unei biciclete electrice

Bateria este produsul care influențiază cel mai mult pretul unei biciclete electrice, uneori chiar și cu 50%. Autonomia unei biciclete electrice poate fi de la 20 km și să treacă de 100, asta în funcție de tipul ei și de tipul de funcționare ales.

Există 3 tipuri de funcționare a bicicletelor electrice care influențează autonomia:

  • Mersul asistat – În timp ce pedalați, un senzor îi spune motorului să vă asiste, astfel efortul depus în pedalare este minim. (În acest mod câștigați foarte multă autonomie);
  • Mersul doar electric din accelerație – Vă urcați pe bicicletă și pur și simplu, rotiți de mânerul de accelerație, iar bicicleta va pleca cu o viteză variabilă în funcție de poziția în care țineți accelerația. Acest mod o să vă descarce cel mai tare bateria.
  • Mersul fără motor electric – O bicicletă electrică poate fi folosită și ca o bicicletă clasică dacă nu dorim pe un anumit traseu să folosim motorul electric.

Am spus mai sus că bateria poate influența foarte mult prețul bicicletei electrice deoarece sunt de mai multe feluri și anume:

  • Baterii pe bază de plumb-acid (doar cele Deep Cycle, cele pentru UPS sau sisteme alarmă nu sunt bune chair dacă au aceleași dimensiuni și am explicat asta aici) sunt cele mai ieftine și la noi în țară predomină cam 70% piața de biciclete electrice din cauza costului redus. Dezavantajul lor este greutatea și timpul de încărcare.
  • Baterii pe bază de Litiu – Se găsesc în mai multe formule (Litiu-Ion, Litiu Polymer, etc) prețurile lor cresc în funcție de Amperaj, sunt mult mai ușoare și au o durată de viață dublă față de cele Plumb Acid. Dacă cele Plumb Acid se înseriază câte 2-3-4, în funcție de tensiunea motorului, cele pe Litiu le găsim în Pack-uri gata făcute și nu avem acces în interior. O comparație între prețuri, puteți face în categoria noastră cu acumulatori.

incarcarea bateriei la o bicicleta electrica

Încărcarea se face întotdeauna cu un încărcător original sau compatibil cu specificațiile tehnice ale bateriilor, deoarece fiecare tip de baterie se încarca cu o altă tensiune. Incărcarea bateriilor Litiu se face de obicei în 2-4 ore, iar cele pe Plumb se face cam în 6-8 ore.

Încărcătoarele se introduc în prize normale, fără alte instalații speciale, consumă foarte puțin, avînd putere cuprinse între 1.5A și 4A (aproximativ cu un încărcător de laptop). Puteti alege un încărcător de pe site-ul nostru sau să ne sunați, iar un specialis o să vă ajute în alegerea produsului corespunzător pentru evitarea deteriorării acumulatorului.

Controller-ul

Deși nu apare în imaginile de mai sus, el există, dar probabil ascuns undeva într-o cutie mică pentru a nu avea acces oricine la el. Toate echipamentele, gen senzor pedalare, accelerație, contact, vor trece prin această componentă, denumită și creierul unei biciclete electrice.

Controller-ele cedează din cauza umidității la conectori (interiorul fiind etanș) sau din cauza supra dimensionării siguranței de pe alimentarea principală. (Teoretic, trebuie să se deterioreze siguranța și nu controller-ul.)

Noi folosim multe controllere universale, iar împreună cu acestea, oferim și manuale de utilizare și de instalare în limba română.

Despre controllere am scris multe articole pe blog și le găsiți unite pe toate aici.

Dacă mai sunt întrebări legate despre cum funcționează o bicicletă electrică nu ezitați să lăsați un comentariu mai jos și vă răg să țineți cont că nu este un articol tehnic, ci mai mult o explicație pe înțelesul tuturor și principiile de funcționare ale acestor produse.

14 comentarii la „Cum funcționează o bicicletă electrică?”

  1. As ramine recunoscator daca s-ar gasi cineva ca sa-mi explice cum se conecteaza senzorii de oprire a motorului la v- brecuri .Nu am cunostinte suficiente in acest domeniu .Va multumesc .

    Răspunde
  2. cineva mia taiat firul care iese din roata de la motor la desfacut sunt trei fire groase si cateva subtiri leam legat pe culori leam izolat dar nu mai merge motorul !!!!! ma poate ajuta cineva sami explice ce sa intamplat !!?? am bicicleta electrica cu trei bateri de 12 v plumb

    Răspunde
    • Domnule Florin, dvs ați luat de la noi un încărcător la care nu ați reușit să îi schimbați un amarat de conector iar pe urmă ne-ați făcut retur. Chiar credeți că va descurcați să reparați pe cont propriu un motor?
      Va rog adresati-va unui specialist pentru că in stilul acesta o sa deteriorati mai multe componente decât aveți în acest moment.

      Răspunde
      • Incarcatorul tot lam cumparat tot de la dumneavoastra dar de pe alt nume !!! Tandara dorin !!! Daca asta va deranjat ca a fost facut retur sa numi raspundeti atunci aflati ca am avut doua decese in familie ambi parinti decedati intrun accident rutier !!!! Sau credeti ca atunci ma interesa sa va iau incarcatorul !!! Lam luat de pe alt nume cand am putut !!!!! Va multumesc !!!! Sunteti foarte de treaba !!!!

        Răspunde
        • Nu de asta v-am răspuns mai târziu, ci din cauza că între 23-31 August nu avem program cu publicul și am răspuns când am avut puțin timp liber și acces la calculator. Mergeți la un electrician sa masoare cu multimetrul între fazele motorului pentru a vedea daca bobinele sunt în regulă. Asta este primul pas!

          Răspunde
  3. Daca o bicicleta electrica gen flyer sa descărcat de tot bateria se mai poate incarca deoarece cunoscători spun că odată descărcată nu mai poate fi încărcată ???

    Răspunde
  4. Bună ziua
    Am incorporat si încărcătorul în cutia cu baterie (mufa de la incarcator) rămînînd permanent conectată la baterie ,folosind cablu de alimentare cu 220 v doar in timpul încercării.
    Intrebare: încărcătorul rămînînd conectat la baterie se poate arde ??

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.